Så kickstartar du kroppens förbränning.

förbränning

Har din förbränning upphört och det känns som om du lägger på dig varje gång du bara tittar på en bit kaka? Om så är fallet, ge din ämnesomsättning ett boost med 6 enkla tips om kost, motion och wellness.

1. Protein!

Om du vill öka din förbränning måste du fylla maskinen med proteiner. Kroppen behöver mer energi för att metabolisera protein jämfört med andra näringsämnen. Dessutom är proteiner en väldigt viktig byggsten för dina muskler och bra eftersom de mättar riktigt bra och under lång tid, vilket gör frestelser från tomma kalorier betydligt mindre. Leta efter protein med ett relativt lågt fettinnehåll, t.ex. fågel, fisk, ägg, bönor och linser.

2. Tång på tallriken

Alger och sång sprudlar av hälsosamma saker som gynnar både ämnesomsättning och förbränning. Dessutom är alger och tång rena vitaminbomber, som ger dig både A-, B- och C-vitaminer – och dessutom en uppsjö av bra mineraler. Använd dem i sushi, sallad eller som ett krydda över dina potatisar eller rågbröd. Tång och alger finns i vissa stormarknader eller hos fiskhandlare.

3. Kryddstark mat


Var generös med kryddorna när du lagar mat. Mat som smakar, luktar och ger lite motstånd, mättar dina sinnen och får dig att äta mindre. Dessutom har många kryddor en särskilt gynnsam effekt på ämnesomsättningen, ämnesomsättningen och blodsockret.

CHILI – innehåller capsaicin, som är känt för att starta ämnesomsättningen. En bonus du kan njuta av nästa gång du äter en rejäl chili con carne med svett på pannan.
KANEL – är ett annan underkrydda som både kan reglera ditt blodsocker och öka din ämnesomsättning. Använd det t.ex. för morgongröten och till färska fruktbitar – och ät med gott samvete.
GURKMEJA OCH INGEFÄRA – smakar bra och ger extra bränsle till din ämnesomsättning.

4. Sur kraft!

Gör citroner, limefrukter, druvor, apelsiner, klementiner och mandariner till en fast punkt i din diet. Citrusfrukter är sprängfyllda av vitamin C, vilket är superbra för ämnesomsättningen och för slankheten. Vitaminet bidrar till produktionen av karnitin – en aminosyra som spelar en nyckelroll i cellernas förbränning av fett.

Kraftjuice med äpple, ingefära och citrus
4 glas juice

3 morötter
8 äpplen
2 citroner
½ melon (honung eller nät)
20 g skalad, färsk ingefära

Skala morötter. Skär äpplen och morötter i mindre bitar. Pressa citronerna. Pressa äpplen, morötter, melon och ingefära i en juicer eller juicer. Krydda med citronsaft och kom ihåg isbitar. Tillagningstid: 10 minuter.

Energijuice med citron, svarta vinbär och ingefära
4 glas juice

12 morötter
1 gurka
1 citron
100 g svarta vinbär
20 g skalad, färsk ingefära

Skala morötter och skär dem i mindre bitar. Skär gurkan i mindre bitar. Pressa citronen. Pressa morötter, gurka, svarta vinbär och ingefära i en juicepress eller råsaftscentrifug. Krydda med citronsaft och servera genast. Gärna med isbitar. Tillagningstid: 5 minuter.

5. Håll ditt blodsocker stabilt

Ett stabilt blodsocker är vägen till god ämnesomsättning – hela dagen. På det sättet undviker du för det första att bli så hungrig att du känner lust att kasta dig själv över allt ätbart inom räckhåll, och för det andra håller det din ämnesomsättning igång hela dagen. Det bästa sättet till ett stabilt blodsocker är att ge det en bra start med en god, näringsrik frukost, helst med protein, t.ex. en omelett.

Under dagen är det också bra att regelbundet fylla på med friskhet – eller med andra ord: Ät ofta, litet och gott. Det kommer att hålla kroppen på tårna hela dagen. Kroppen tycker inte alls om att du försöker svälta den. Det kommer att få den att hålla fast vid depåerna istället för att använda dem. Sist men inte minst är det avgörande att du försöker undvika överladdning av ditt blodsocker med lätt bröd, kakor, vitt ris, lätt pasta och godis.

6. Sömn slukar fett

Om du inte får tillräckligt med sömn stör det din hormonbalans, stör din ämnesomsättning och bromsar din ämnesomsättning. Du är också garanterad att inte ha energi att träna om du är trött och utmattad. Istället brukar du äta för mycket. Dels för att du är vaken i flera timmar, och delvis för att dina sömnförvirrade hormoner får dig att tro att du är hungrig. Det är också när du sover att kroppen producerar tillväxthormon som hjälper till att bränna fett. Därför finns det goda skäl att prioritera din sömn. Se till att få sju till åtta timmar per natt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


19 − 10 =