Finns det något bättre livsmedel än morot?
Morot är ett mycket vanligt livsmedel och alla är bekanta med morötter. Morötter är några av de mest gynnade grönsakerna. De är mycket krispiga och har även en söt smak. Morötter är den största källan till vitamin A, vitamin K, vitamin C, fibrer, mangan och kalium. Som ett resultat, när du konsumerar det dagliga behovet, är det extremt bra för vår hälsa och väldigt rekommenderat av experter. Låt oss prata om varför du måste göra morot till en del av din dagliga kostplan.
Enastående fördelar med morötter
Näringsvärdet av rå morot
Morötter betraktas som en av världens mest hälsosamma livsmedel. Morötter har mer än 80 viktiga näringsämnen. Kan du tro det? En portion (122,00 gram) råa morötter har endast 52,46 kalorier.
Hälsofördelar med morötter
Morot är en rotgrönsak som är känd som den rika källan till betakaroten. Betakaroten är en antioxidant som fick sitt namn från moroten(carrot på engelska) på grund av de stora mängderna betakaroten som den innehåller. Morötter erbjuder många andra näringsämnen, vilket hjälper vårt hjärta att förbli hälsosamt förutom att ha anti-canceregenskaper och bidra till att öka vårt immunsystem. Dock bör man se upp med kombinationen morötter och cancer i vissa fall.
Synpåverkan
Det här är definitivt inte första gången som du hör att morötter är bra för vår syn. Om du fortfarande är tveksam till detta - låt oss göra det klart. Morötter är rik på betakaroten, som omvandlas till vitamin A i vår lever. Senare blir vitamin A omvandlad till rhodopsin i näthinnan. Rhodopsin är det lila färgpigmentet som spelar en viktig roll för att ha normal syn. Näthinnan i våra ögon kräver att vitamin A fungerar korrekt. Brist på vitamin A kan orsaka makuladegeneration, gråstörningar och nattblindhet.
Kardiovaskulära fördelar med morötter
Det är verkligen inte överraskande att hälsofördelarna med morötter även sträcker sig till stora kardiovaskulära fördelar. Detta beror på att de är rika på antioxidanter. Vårt kardiovaskulära system kräver kontinuerligt skydd mot de fria radikaler som är skadliga. Detta gäller speciellt för våra artärer eftersom de är ansvariga för att transportera syrgas genom i hela kroppen.
Bekämpa åldrande
.Som tidigare nämnts innehåller morötter stor mängd betakaroten, en komponent som spelar en avgörande roll för att bekämpa toxiner och fria radikaler i vår kropp och sänker metabolism av celler som är ansvariga för negativa effekter av åldrande.
Nackdelar med att äta morötter
- Några får allergiska reaktioner
- Innehåller mycket socker
- Rekommenderas inte för ammande kvinnor
- Hudfärgning
- Gasbildande
Kan hämma det fibrerabsorptionen av järn, zink, magnesium och andra näringsämnen i kroppen. Att äta morötter i stor mängd kan leda till brist på dessa viktiga näringsämnen, vilket är väsentliga för vår kropp.