Kostråd vid diarré

Nyttiga kostråd vid diarré

Vi kan börja med att peka på att vissa livsmedel faktiskt kan vara själva orsaken till diarré, medan andra livsmedel kan förse dig med rätt näring, utan att försämra dina symptom ytterligare. Det är alltid bra att veta vad man ska äta och dricka när man fått en släng av diarré.

Samtidigt ska man veta att diarré händer de flesta, ibland mer för vissa än andra, och att det vid större delen av fallet inte är något man ska oroa sig för. Orsakerna till diarré kan variera från en maginfluensa till en måltid, eller på grund av en simpel ingrediens som du ätit där magen inte riktigt håller med. Eftersom vissa livsmedel kan förvärra symtomen, är det bra att veta vad du ska äta för att börja må bättre när du har diarré — och vad man inte ska äta.

Du bör äta väldig enkel mat vid diarré, särskilt under de första 24 timmarna, detta är vad de flesta experter bruka ha samsyn kring. När du väl är takt med att äta något lätt, är det bästa du kan äta något tjockare, intetsägande livsmedel, inklusive havregryn, bananer, vanligt ris och äppelmos.

Annan typ av mat som din mage sannolikt kommer att tolerera omfattar:

Kokt potatis

Rostat bröd

Lättare kex, som är lite salta

Ugnsbakad kyckling utan skinn eller fett

Livsmedel du ska undvika

Lika viktigt som det är att veta vad man ska äta när du har diarré, är det att veta vad man inte ska äta. En viss typ av mat kan ta sig igenom dina tarmar väldigt snabbt, och förvärra din matsmältning, eller förvärra diarré på andra sätt.

Undvik följande för att lätta på din diarré:

Fet mat, som inkluderar stekt mat och mat som är fet eller täckt i såsen, vilket kan förvärra diarré.

Mjölk, smör, glass och ost även om diarrén inte orsakas av laktosintolerans — har magen vid detta tillfälle ofta svårigheter att bearbeta laktos(socker), som går att hitta i mejeriprodukter – Håll dig därför borta från dessa livsmedel under en slänga med diarré. Du kanske för tillfället är känslig för mejeriprodukter, även om du annars inte har något problem med denna sorten. Yoghurt som är rik på probiotika kan vara det enda undantaget till denna regel.

Alkohol och koffein, du vill undvika livsmedel och drycker som orsakar att du förlorar än mer vätska. Alkohol och koffein kan fungera som diuretika, vilket betyder att de är uttorkande, och bör undvikas.

Sorbitol och andra artificiella sötningsmedel. Vissa människor tycker att konstgjorda sötningsmedel har en laxerande effekt på deras matsmältningssystem. Om du har diarré, är det bäst att undvika sockerfritt godis och tuggummi, läsk diet, och sockerersättningsmedel.

Livsmedel som orsakar gasig mage. Det är viktigt att du äter rikligt med frukt och grönsaker varje dag. Men när diarrén väl slår till, vill du undvika val som sannolikt kommer ge gasig mage, så som kål, bönor, broccoli och blomkål. Vänta med dessa tills du känner dig bättre.

Tänk även på att inte röra mat som har stått ute för länge från kylskåpet, då din mage kan vara extra känslig. Rått kött eller fisk kan vara problematiskt i fall av diarré. Så fort du tvivlar på någon typ av mat du har framför dig, se till att lyssna på denna ”mag”känsla och avstå. Det kommer troligtvis att bespara dig från ytterligare lidande.

Kosttillskott som kan hjälpa mot diarré

Glutamin

Glutamin är en aminosyra som hjälper till att bygga upp och reparera kroppen. Glutamin hjälper om man har ett sår eller en inflammation i tarmen. Det hjälper också mot sockersug vilket är bra eftersom socker kan orsaka irritation i magen.

Psylliumfröskal

Detta är en mycket bra produkt som innehåller hela 85% kostfiber. Fröna binder vatten på ett utmärkt sätt vilket ger en bra mättnadskänsla och håller magen i gång. Just den vattenbindande funktionen är särskilt bra vid diarréer.