Mat som läker magen – En kostrådsguide för magkatarr

Introduktion till magkatarr

Magkatarr är en inflammation i magsäck och tarm, som ofta ger symtom i form av diarréer, illamående och kräkningar. Det kan finnas flera olika orsaker till magkatarr, bland annat:

  • Virusinfektioner, t ex magsjukevirus
  • Bakterieinfektioner, t ex campylobakter, salmonella
  • Parasiter, t ex giardia
  • Läkemedelsbiverkan
  • Stress och ångest

Vid mildare magkatarr räcker det ofta att vara hemma och vila några dagar. Man bör dricka mycket, gärna vätskeersättning, och äta enklare mat som är lätt att smälta. Vid allvarligare tillstånd med kraftiga besvär kan man behöva söka vård för att få vätska och elektrolyter intravenöst samt eventuell antibiotikabehandling. Det viktigaste vid magkatarr är att inte bli uttorkad, då kroppens saltbalans kan rubbas. De flesta tillfrisknar helt efter några dagar till en vecka.

Mat vid akut magkatarr

När magkatarr debuterar akut är det viktigt att ge magen ro och vila. Under det akuta skedet är det bra att äta lättsmälta och saltfattiga maträtter som ger energi utan att belasta magen.

Rekommendationen är att under det akuta stadiet av magkatarr äta:

  • Vitt bröd, gärna rostat, exempelvis vitt limpbröd eller vanligt matbröd
  • Gröt på vatten, exempelvis havregröt eller mannagrynsgröt
  • Kokt fisk och kyckling, gärna utan skinn och ben
  • Kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot
  • Potatismos
  • Ägg, gärna hårdkokta
  • Banan, gärna mosad

Undvik fibrer, fett och kryddor som kan irritera magen ytterligare.

Det är viktigt att dricka mycket, gärna ljummet vatten, buljong eller läsk utan kolsyra för att ersätta förlorade vätskor. Undvik stora mängder dryck vid måltid, eftersom det kan förvärra besvären. Små mängder vätska kan dock underlätta måltiden.

Mat efter akut skede

När den akuta fasen av magkatarren börjar gå över är det viktigt att gradvis börja återgå till en normal och näringsrik kost.

Det är dock fortfarande viktigt att undvika fet och fiberrik mat ett tag till eftersom magen fortfarande kan vara irriterad och ha svårt att hantera sådan mat.

Börja istället med att införa lättare digererbara kolhydrater som vitt ris, potatis utan skal, vitt bröd. Undvik fortfarande råa grönsaker, bönor, linser, hela spannmål och frukt med skal.

När magen känns bättre kan gröt, fil och yoghurt introduceras. Dessa innehåller nyttiga kolhydrater och protein utan att vara för svåra att bryta ner för en skör mage.

Det är viktigt att äta små portioner och låta magen vänja sig successivt. Dricka vatten mellan måltiderna. Om besvär uppstår igen, gå tillbaka till den skonsamma kosten tills magen lugnat sig.

Så småningom kan fiberrik mat som fullkornsprodukter, grönsaker, baljväxter och frukt återinföras i kosten. Observera dock kroppens signaler och öka fiberinnehållet gradvis för att inte retas magen igen.

Aktsamhet med vissa livsmedel

Vid magkatarr är det viktigt att vara försiktig med vad man äter och dricker. Vissa livsmedel kan irritera magen ytterligare och förlänga symtomen.

Undvik koffein, alkohol, mjölkprodukter och fet mat

  • Koffein finns i kaffe, te, läsk och energidrycker. Det kan öka magens syrasekretion och ge ökade besvär. Avstå från koffeinholdiga drycker under tiden med magkatarr.
  • Alkohol är irriterande för magen och bör undvikas helt vid magbesvär.
  • Mjölkprodukter som mjölk, fil, yoghurt och ost kan vara svårt för den känsliga magen att bryta ner. Välj bort mjölkprodukter tills magen är återställd.
  • Fet och frityrstekt mat tar lång tid att smälta och kan ge ökad irritation i magen. Undvik fet mat som pommes frites, chips, pastejer och liknande.

Var försiktig med kryddstark mat

Starka kryddor som chili, curry och svartpeppar retar magen. Krydda gärna maten med örter som persilja, dill och basilika istället. Undvik även sura livsmedel som citron och vinäger, som ger ökad magsyra.

Exempel på lämpliga rätter

Vid magkatarr är det viktigt att äta lättuggad och lättnedbruten mat som är skonsam för mag-tarmkanalen. Här är några exempel på lämpliga rätter:

Gröt

Havregröt, mannagrynsgröt och risgrynsgröt är bra alternativ då de är lättsmälta och ger energi. Koka gröten på vatten eller väl spädd vassle för att göra den mer lättuggad.

Soppor

Klädsoppa på morötter, palsternacka och rotselleri ger vitaminer och mineraler. Mixa soppan för att göra den len. Även buljongbaserade soppor på exempelvis kyckling går bra.

Kokt fisk och kyckling

Mager fisk som torsk, sej och kyckling utan skinn går bra då det är lättnedbrutet protein. Koka fisken och kycklingen för att göra köttet mört.

Vitt ris och potatis

Vitt ris och potatis utan skal är skonsamma kolhydratkällor. Koka riset och potatisen väl för att göra dem lättsmälta.

Banan

Mjölig, genomkokt banan är nyttigt och ger energi vid magbesvär då den är lätt att smälta. Banan kan ätas naturell eller mixas i en smoothie.

Receptförslag

Enkla recept på soppor, gröt etc. som kan lindra vid magkatarr:

  • Morots soppa – Koka morötter och potatis mjuka i buljong. Mixa till en jämn soppa och smaka av med salt och vitpeppar. Servera med ett par skivor bröd.
  • Risgrynsgröt – Koka riset i vatten till en krämig gröt. Smaksätt med lite honung eller sylt. Toppa med mjölk.
  • Havregrynsgröt – Koka havregryn i mjölk till en lagom tjock gröt. Smaka av med kanel och socker. Servera med mjölk.
  • Banansoppa – Mixa mogen banan med mjölk till en slät soppa. Smaka av med lite honung. Garnera med bananskivor.
  • smoothies – Mixa naturell yoghurt med bärare och lite honung till en krämig dryck. Välj någon mörk bärsmak som blåbär eller hallon.

Vätskeersättning

Vid magkatarr är det viktigt att ersätta förlorad vätska och elektrolyter. Detta görs bäst genom att dricka mycket vatten, buljong eller oral rehydreringslösning.

Vatten är det bästa vid vätskebrist. Drick små mängder ofta, gärna ljummet vatten för att inte irritera magen ytterligare. Vid svår vätskebrist kan istället buljong vara bra, eftersom den innehåller både vätska och elektrolyter.

Oral rehydreringslösning, till exempel ORS, är ett bra alternativ då den är framtagen speciellt för att ersätta vatten och elektrolyter vid diarré och kräkningar. Lösningen går att köpa receptfritt på apotek. Följ doseringsanvisningen på förpackningen.

Återgång till normal kost

När magkatarrsymptomen börjar avta och avföringen normaliseras är det dags att successivt återgå till en normal kost. Det är viktigt att inte återgå till den vanliga kosten för snabbt, eftersom det annars finns risk för återfall.

Börja med att gradvis introducera fiberrika livsmedel igen, till exempel fullkornsprodukter, bär och grönsaker. Öka mängden fiber långsamt för att inte irritera mag-tarmkanalen. Undvik framförallt produkter som du vet har orsakat magbesvär tidigare. Exempel på livsmedel som kan behöva uteslutas efter magkatarr är:

  • Kaffebönor och annan koffeinhaltig dryck
  • Fet eller frusen mat
  • Starkt kryddad mat
  • Alkohol
  • Mjölkprodukter (vid laktosintolerans)
  • Fullkorn (vid glutenintolerans)

Lyssna till kroppens signaler och avstå från livsmedel som ger upphov till gas, diarré eller förstoppning. Med tiden brukar tarmfloran återhämta sig och då kan man vanligtvis återgå till en normal fiberrik kost.

Förebygga magkatarr

Det finns flera sätt att minska risken för magkatarr. Här är några tips:

God handhygien

Tvätta händerna ofta och noggrant, särskilt före matlagning och måltider. Använd tvål och varmt vatten. Torka med papperhanddukar eller låt lufttorka. Detta minskar risken att bakterier och virus förs vidare från händerna till munnen.

Försiktighet utomlands

Var noga med att endast äta färskt tillagad mat och dricka buteljerat vatten när du reser utomlands. Undvik isbitar, okokt mat och opastöriserad mjölk, eftersom dessa kan innehålla bakterier som orsakar magproblem.

Undvika stress

Stress kan göra mag-tarmkanalen känsligare. Försök hantera stress genom avslappning, motion eller att prata med någon. Ät regelbundna måltider och sov tillräckligt. Stress gör att immunförsvaret fungerar sämre.

När söka vård?

Vid magbesvär som varar längre än några dagar är det viktigt att söka vård. Speciellt om du har några av följande varningssignaler:

  • Blod i avföringen – Blod i avföringen kan tyda på en allvarligare tarmsjukdom och bör utredas av läkare.
  • Långvariga besvär – Om magkatarrbesvären inte gått över efter 3-4 dagar bör du kontakta läkare. Magkatarr som inte läker ut kan bero på något allvarligare.
  • Feber – Feber vid magbesvär kan tyda på en infektion i tarmen som kräver behandling.
  • Kraftig smärta – Svår värk eller kramper i magen som inte går över med vila och vätska bör kontrolleras av läkare.
  • Blodbrist – Tecken på blodbrist som blekhet, yrsel och hjärtklappning vid magbesvär kan tyda på invärtes blödning och kräver omedelbar vård.
  • Dehydrering – Om du kräks eller har diarré så pass mycket att du blir uttorkad behöver du söka vård för dropp.

Ta kontakt med vårdcentral eller 1177 vid ovan symptom. Vid akut svår smärta, upprepade kräkningar, tecken på blodbrist eller feber – sök akutmottagning. Ju tidigare magkatarr utreds desto bättre är chansen att hitta orsaken och få rätt behandling.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


5 × fyra =