Kostråd vid reumatism

Om du har reumatiska sjukdomar, vet du säkerligen hur smärtsamt det kan vara. Tillståndet kännetecknas ofta av svullna och smärtande leder runt om i kroppen. Reumatiska sjukdomar kan drabba vem som helst i vilken ålder som helst.

 

Denna sortens sjukdomar skiljer sig en del från artros, som naturligt bryter ner lederna i kroppen med åldern.

 

De flesta reumatiska sjukdomar uppstår när ditt eget immunsystem angriper lederna. Den bakomliggande orsaken till denna attack är idag fortfarande okänd. Men resultaten av detta är smärtsam svullnad, stelhet och inflammation i lederna.

 

Reumatiska sjukdomar och hur kosten spelar in

Det finns inget botemedel för reumatiska sjukdomar generellt sätt. Traditionell behandling för sjukdomen innebär att man tar mediciner, som faktiskt kan ha negativa effekter.

 

Finns det en specifik kost för reumatiska sjukdomar? Nej. Men forskning visar på att medelhavsdieten kan ha effekt — vi pratar; olivolja, fisk, grönsaker och andra grönsaker- som kan minska inflammation, vilket är bra för hela din kropp.

 

I en studie med kvinnor som gjorts, där gruppen tog en matlagningskurs byggd på medelhavsdieten och livsmedel (och åt på det sättet under 2 månader) hade gruppen mindre ledsmärta och morgonstelhet och bättre hälsa jämfört med dem som inte deltog i gruppen.

 

Omega-3 Fettsyror

Vissa fetter reducerar inflammation, särskilt sådana som kallas omega-3 fettsyror. De skär även ner på ”dåligt” LDL-kolesterol och triglycerider. Höga nivåer av LDL-kolesterol och triglycerider (fetter i blodet) sätta dig i riskzonen för hjärtsjukdomar. Eftersom reumatiska sjukdomar ökar risken för hjärtsjukdom, vill du ta varje tillfälle i akt till att hålla ditt hjärta friskt.

 

Många livsmedel i medelhavskosten är rika på omega-3. Till att börja med, lägg till dessa livsmedel till din kost och din matlagning.

 

Annan mat att äta när man lider av reumatiska sjukdomar:

 

De är packade med fibrer, vilket kan hjälpa till att sänka dina nivåer av C-reaktivt protein (CRP-ett tecken på inflammation). Bönor ger dig också protein för att hålla musklerna runt lederna starka. Röda pintobönor är bra källor av saker som folsyra, magnesium, järn, zink och kalium, där alla dessa kan ge ditt hjärta och immunsystem ett uppsving.

 

 • Broccoli

Tillsammans med andra gröna bladgrönsaker som spenat, brysselkål, grönkål, är fulla av vitaminer som A, C och K, som skyddar dig från skador från fria radikaler. De är även en bra källa till kalcium, som håller dina ben starka.

 

 • Körsbär

Kemikalier i körsbär som kallas antocyaniner är kraftfulla antioxidanter som hjälper till att hålla ner inflammationen. De ger också körsbär sin ljusa färg. Du kan hitta dessa kemikalier i andra bär, som hallon och blåbär.

 

 • Citrusfrukter

Apelsiner, grapefrukt och lime är bra källor till vitamin C, vilket leder till ett starkt immunförsvar som kan hjälpa till att hålla bort inflammatoriska sjukdomar som reumatiska sjukdomar i detta fallet.

 

 • Fisk

Lax, sill, sardiner och ansjovis är bra källor till omega-3. Lax har mest, med upp till 2 gram per servering. Se till att inte koka den, eftersom det kan reducera mer än hälften av omega-3. Stek eller grilla fisken istället, vilket kommer se till att du bibehåller hälsosamma fetter. Försök att äta det två gånger i veckan.

 

Istället för läkemedel, finns mat som hämmar immunförsvaret

Personer med reumatiska sjukdomar har börjat att vända sig till alternativa behandlingar inklusive förändringar i sin kost. Som vi var inne på tidigare kan livsmedel minska inflammation i hela kroppen och minska smärta och svullnad i lederna.

 

Med detta kan du ladda upp på omega-3 fettsyror

Igen, vissa anti-inflammatoriska livsmedel innehåller höga nivåer av omega-3-fettsyror. Därför bör du överväg att lägga till fet fisk i din kost, till exempel:

 

 • makrill
 • sill
 • lax
 • tonfisk
 • Du kan också ta tillskott av fiskolja.

 

Om fisk inte är din favoritmat, prova att äta mer nötter såsom valnötter och mandel. Du kan även ta och lägga till linfrön till dina flingor, yoghurt, eller liknande. Chiafrön innehåller också höga nivåer av omega-3.

 

Krydda måltider

Kryddor kan vid första anblick öka inflammation. Men en del kryddor ser istället till att minska inflammation i kroppen. Gurkmeja, vanligt i indisk mat, innehåller ett ämne som heter curcumin som har anti-inflammatoriska egenskaper. Det är relaterat till ingefära, som kan ha en liknande effekt.

 

Capsaicin, en förening som finns i chilipeppar, bidrar även till att minska inflammation i kroppen. Enligt studier som gjorts, kan capsaicin också vara ett effektivt smärtstillande medel.

 

Att fylla på med fibrer

Som vi var inne på innan kan livsmedel som innehåller mycket fibrer vara bra för de som lider av reumatiska sjukdomar, och minskar mängden av C-reaktivt protein (CRP) i blodet. Denna markör kan indikera nivån av inflammation i kroppen.

 

Ta och inkludera mer fiber i din kost med livsmedel som:

 

 • färska frukter och grönsaker
 • fullkorn
 • bönor
 • nötter
 • Jordgubbar i synnerhet kan minska CRP i kroppen när du lägger till fibrer till din kost. Du kan äta dem färska eller frysta.

 

Medelhavs och Paleodieten

Vissa dieter är naturligt höga av anti-inflammatoriska livsmedel. Men som vi pratade om tidigare, är medelhavsdieten ett utmärkt exempel. Enligt forskning gjord, kan denna regionala kost bidra till att minska inflammation.

 

Paleo-dieten som är populär just nu, främjar konsumtionen av vissa livsmedel som minskar inflammation, såsom frukt och grönsaker. Men det innehåller också en hel del rött kött, vilket kan ha motsatt effekt. Som alltid, rådgör med din läkare innan du provar denna diet.

 

Undvik livsmedel som triggar inflammation

Medan man äter livsmedel som minskar inflammation, bör du också försöka undvika livsmedel som orsakar inflammation. Detta inkluderar förädlade kolhydrater som vitt mjöl och vitt socker. Mättade fetter och transfetter, såsom de som finns i stekt mat, rött kött och mejeriprodukter bör också undvikas så mycket som möjligt.

 

Konsumtion av alkohol

Det är ett kontroversiellt förslag, men att dricka alkohol i måttliga mängder kan faktiskt minska din inflammation. Alkohol har visat på att sänka CRP-nivåer. Men om du dricker för mycket, kan det ha motsatt effekt.

 

Till sist, ta och prata med din läkare om de råd som vi har gett i artikeln vilket kommer vara det bästa sättet att komma fram till vad som funkar bäst för just dig.