Paleo-dieten -en nybörjarguide

Paleo-dieten

 

Ordet ”Paleo” står för paleolitisk näringslära och är en förkortning på detta. Man kan säga att det i grunden är en livsstil som är baserad på ett visst förhållningssätt till hälsa och mat och kvalitet på den maten du väljer att äta.

 

För att förstå innebörden av den här kosten behöver vi gå tillbaka rejält långt i tiden och titta på hur våra förfäder levde, nämligen jägare och samlare folket. Under den här tiden var våra kroppar anpassade efter den typen av mat som vi hade tillgå till. I och med detta förhållde sig även hälsan till detta och formade gener efter detsamma. Titta man då snabbt på ohälsan som drabbat oss idag och alla sjukdomar som vi lever runt, är det egentligen ett direkt svar på nya mat och miljöfaktor som våra gener svarar på. Och som vi vet skiljer sig mycket av den mat som vi hittar i matbutiker idag med det vi alltså åt tidigare.

 

Paleo-dieten som vi känner till den idag är alltså ett försök att efterlikna maten som våra jägare och samlare förfäder åt under hundratusentals år. Och vad vi väljer att utesluta i denna kost är alltså moderna inslag i vår kost, vilket innebär processar mat, mejeriprodukter, socker och olika sorters oljor. Vad de människor som följer Paleo-dieten istället strävar efter att få i sig är grönsaker, nötter, frön, rotfrukter samt kött, skaldjur och fisk.

 

Många som förespråkat just Paleo-dieten menar på att det var ”bättre förr” och att vi bör efterlikna vad våra kroppar och gener egentligen är anpassade efter. Samtidigt tycker de flesta att den odlade maten som vi är så beroende av idag var ett stort misstag av människan. För det var först när jordbruket kom i bilden som vi förändrade vår diet helt i grunden. Vi fick plötsligt tillgång till mjölkprodukter, sädeskorn och socker. Precis vad förespråkare för Paleo är emot.

 

Det finns även ett fokus om att man ska laga sin mat med så stor fokus som möjligt på just naturliga ingredienser. Ett sunt och hälsosamt förhållningssätt när det kommer till mat, tycker nog det flesta.

 

De som väljer att följa en Paleo-diet brukar ofta rapportera att man mår bättre i allmänhet och kan prestera bättre rent fysiskt. Många tycker även att energinivåerna är högre och man får lägre kroppsfett, samt bättre återhämtning. De finns även en del som har rapporterat om att tidigare sjukdomar har förbättras efter att man börjat med en Paleo-diet.

 

För och nackdelar med Paleo-dieten

 

Nackdelar

 

-Är du aktiv och tränar kan du behöva mycket större kaloriintag än vad paleo-dieten tillåter. Därför kan det vara svårt för professionella utövare av idrott att följa dieten.

-Du får i dig låga doser av kalcium

-I och med att du plötsligt behöver göra naturliga råvaror så upplever de flesta att det kostar mer.

-Inte mycket fibrer för kroppen att ta upp. Något som annars ses som positivt för hälsan

 

Fördelar

 

-Du går lättare ner i vikt

-Kroppen kan tillgodose sig självt med mera järn

-Du undviker att få i dig kemikalier, andra ämnen, smakersättare osv

-Diet ser till att du får i dig tillräckligt med proteiner och fett så att kroppen kan fungera normalt

 

För att poängtera är det väldigt många som vittnat om extremt positiva förändringar med denna diet. Alla är vi olika, men med all information som vi har idag så bör varje person i vart fall överväga att testa för att se hur man mår, före och efter!