Kostråd vid amning.

Kostråd för dig som ammar

 

Frågetecknen är ofta många som ny mamma och speciellt hur amning påverkar kosten. Du behöver antagligen inte göra några större förändringar med det du äter eller dricker under din amning, även om det finns några viktiga överväganden att tänka på:

 

Äta en välbalanserad kost för din hälsa

Det absoluta undret med just bröstmjölk är att det kan möta ditt barns näringsbehov även när du inte äter perfekt, själv. (Men om din kost innehåller för lite kalorier eller att du förlitar dig på en typ av mat, och utesluter en annan, kan detta påverka kvalitén och kvantiteten av din mjölk.)

 

Även om ditt barn inte kommer att skadas av din tillfälliga kost, direkt, så betyder inte det att du inte kommer lida av kostens konsekvenser. När du inte får i dig de näringsämnen du behöver från din diet, kommer din kropp att dra på sina reserver och kan tillslut tömmas helt och hållet. Dessutom behöver du styrka och uthållighet för att möta den fysiska omsorgen för en ny liten bebis.

 

Många ammande mammor känner sig extra hungriga under denna perioden, vilket är logiskt: Din kropp arbetar dygnet runt för att producera bröstmjölk för din baby. Att äta små måltider med nyttiga snacks emellanåt – som du kanske även gjort under din graviditet – är ett bra sätt att hålla din hunger under kontroll och dina energinivåer höga.

 

Vilken mat bör jag äta medans jag ammar?

Fokusera på att göra hälsosamma val och samtidigt hjälpa till med din mjölkproduktion. Välj proteinrika livsmedel, till exempel magert kött, ägg, mejeriprodukter, bönor, linser och fisk och skaldjur med låg kvicksilverhalt. Välj mellan en mängd fullkornsmat och även frukt och grönsaker. Ett tips är också det supernytta Acaibäret. Se till att skölja frukt och grönsaker för att minska exponering för bekämpningsmedel.

 

Att äta en mängd olika livsmedel medan man ammar kommer att ändra smaken på bröstmjölken. Detta kommer att utsätta ditt barn för olika smaker, som kan hjälpa den lille att lättare acceptera att fast föda är på väg.

 

För att se till så att du och ditt barn får i er alla de vitaminer som ni båda behöver, kan det rekommenderas att fortsätta att ta dagliga tillskott av vitaminer tills du avvänjer bebisen.

 

Hur mycket vätska behöver jag vid amning?

Drick ofta, helst innan du känner dig törstig och dricker mer om din urin är mer av det mörkgula laget. Ha ett glas vatten i närheten när du ammar ditt barn.

 

Var dock försiktig med juicer och sockerhaltiga drycker. För mycket socker kan bidra till viktökning — eller komma i vägen för dina ansträngningar att gå ner i vikt efter din graviditet. För mycket koffein kan också vara besvärande. Det rekommenderas att begränsa sig till max 2 till 3 koppar, koffeinhaltig dryck per dag. Koffein i bröstmjölken kan påverka din bebis och/eller störa din bebis sömn.

 

Till sist bör poängteras att du alltid ska ha din bebis hälsa i åtanke, oavsett vad det är du stoppar i dig. Och försök även att bli mer medveten om vad de olika livsmedlen som du stoppar i dig innehåller.