Kost och cancer

Forskning har visat att en nyttig och bra kost kan minska risken att du får vissa typer av cancer. Det kan även hjälpa för att förhindra andra sjukdomar, såsom typ 2 diabetes, osteoporos och hjärtsjukdomar. En fördel med en bra kost är att den hjälper dig att hålla en bra vikt. Personer som är överviktiga eller lider av fetma är i riskzonen för mera hälsoproblem. En fiberrik, fettfri kost samt daglig motion kan hjälpa dig att tappa kilon och hålla besvären borta.

Vägen till en bättre hälsa

Kan vissa kostval minska min risk för cancer?

Det finns aktiva studier som handlar om just kost och hälsa. Forskare fortsätter att utforska om vissa livsmedel kan minska cancerrisken eller inte. Resultaten är inte fasta och varierar från person till person. De följande punkterna kan hjälpa:

● Frukt och grönsaker kan minska risken att du får lung-, oral-, esofageal-, mag- och kolon-cancer.

● Medelhavsdieten kan skydda dig mot cancer. Kosten fokuserar på matvaror såsom fisk, frukt, grönsaker, bönor och fullkorn.

Kalcium och vitamin D kan minska din risk för kolorektal cancer.

● Folsyra kan skydda mot cancer.

Vad kan jag göra specifikt för att förbättra min kost?

Du kan minska din risk för hälsoproblem genom att äta en bra och balanserad kost. Det innebär olika sorters frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter (torkade bönor och ärtor), nötter och frön. För proteiner kan du äta måttliga mängder fisk, fågel, magert kött och fettfria mjölkprodukter.

Vissa fetter bör vara en del av en bra kost. Även de kan minska risken för sjukdomar. “Bra” fetter kan bidra till att sänka dina kolesterolvärden. “Bra” fetter är bland annat:

● Enkelomättade fetter. Finns i rapsolja, olivolja, avokado, jordnötsolja och andra
nötoljor. Finns också i baljväxter, oliver, frön, nötter, nötsmör och avokado.

● Fleromättade fetter. Finns i vegetabiliska oljor såsom majs, solros och safflor. Finns också i majs, sojabönor och olika typer av korn, baljväxter, nötter och frön.

● Omega-3 fettsyror. Finns i ”oljig” fisk, till exempel lax, sill, sardiner och makrill. Finns också i linfrö, linfröolja och valnötter. Omega-3 fettsyror från fisk är särskilt bra för din hälsa.
Du bör undvika och minska mängden “dåliga” fetter som du äter. De inkluderar mättade fetter och transfetter. De hittar du i snabbmat, friterad mat, snacks och bakverk. “Dåliga” fetter kan höja dina kolesterolvärden.

Vad är fytokemikalier?

Fytokemikalier är ämnen som du hittar i växtbaserade matvaror. Vissa experter menar att de kan minska risken för cancer. De kan även stödja ben-, hjärt- och hjärnhälsa. Vanliga typer av fytokemikalier vitamin C och folsyra. Mer ovanliga typer är isoflavoner, flavonoider, fytosteroler med mera. Bra källor av fytokemikalier är:

● Broccoli
● Blomkål
Morötter
Tomater
● Grapefrukt
● Vitlök
● Ärtor
● Bönor
● Fullkorn
● Nötter
● Linfrön

Saker att tänka på

Bör jag äta örter eller kosttillskott?

Det är lätt att bli upphetsad över vad de senaste kosttillskotten sägs kunna bota eller skydda dig mot. Hursomhelst, dessa påståenden visar sig inte alltid vara sanna. Det finns inget bevis som säger att multivitaminer kan minska din risk för cancer. Prata med din doktor innan du inkluderar örter och kosttillskott i din kost. Extrema förändringar i din kost kan faktiskt sätta dig i riskzonen för andra hälsoproblem.

Den amerikanska arbetsgruppen för förebyggande tjänster (USPSTF) och Livsmedelsverket rekommenderar emot att äta vitamin E och betakaroten i
förebyggande syfte mot cancer.

Personer som röker eller har en stor risk för lungcancer bör inte äta betakaroten alls. Det kan öka chansen för lungcancer.

Vilken sorts mat kan öka risken för cancer?

Även om det inte finns något fullt bevis på att vissa matvaror kan minska cancerrisken så visar studier att de faktiskt kan öka risken. Det inkluderar följande matvaror:

● Tungt bearbetat kött. Såsom skinka, bacon, korv, salami. Dessa kan höja din risk för kolorektal cancer om du äter dem ofta.

● Matvaror som innehåller mycket mättat fett kan bidra till ökad vikt. Att vara överviktig ökar risken för många olika cancertyper.

● Alkohol kan öka risken för min, hals, strupe, lever, bröst och kolorektalcancer. Män bör inte ha mer än 2 drinkar per dag. Kvinnor bör inte ha mer än 1 drink per dag. En drink är en 33 cl-flaska öl (4,5% alkohol), ett glas med vin (12,9%
alkohol) eller 2 cl med 80-procentig sprit.

När du bör träffa en doktor

Prata med din doktor om du tror att du är i riskzonen för cancer eller andra sjukdomar. De kan rekommendera förändringar i din kost om det behövs. De kan även skicka dig vidare till en kostläkare för mer hjälp och stöd.

Frågor till din doktor

Vilken sorts mat bör jag äta för att minska min risk för cancer?
Vilken sorts mat bör jag undvika för att minska min risk för cancer?
Finns det några sorts örter eller kosttillskott jag bör äta?