Fungerar koffeintillskott?

Vi fortsätter att reda ut vad som fungerar gällande kosttillskott. Detta är en sammanfattning av Grgic J, Grgic I, Pickering C, et al (2020) metastudie på koffeintillskott. Träning är en viktig del av människans liv eftersom det bidrar till en mer hälsosam kropp och därmed också själ. För det är ett faktum att hälsa också är mental samtidigt som fysisk aktivitet naturligtvis är en avgörande del av en väg mot ett friskare liv. Det finns som tur är hjälp att få för den som inte får resultaten de söker. Svaret heter koffeintillskott.

Så fungerar koffeintillskott

Koffeintillskott är en tablett som du intar dagligen och som är en extra tillförsel av koffein till din kropp. Det finns ingen avsevärd skillnad mellan koffeintabletter och koffein från vanligt kaffe vilket gör det till ett tryggt val för dig som önskar mer energi i vardagen. Koffeintillskott är dock något mer koncentrerat än koffeinet som kommer från kaffe.

Fördelar med koffeintillskott

Enligt metatudien kan koffeintillskott fungera väl för dig som vill prestera utöver det vanliga i din träning. Perfekt för dig som vill nå det där lilla extra eller bara förbättra din energinivå under träningspasset. Passar utmärkt för såväl dig som är van motionär som dig som nyligen har påbörjat din resa mot ett mer hälsosamt liv.

  • Du får mer energi och ork inom cirka trettio minuter från det att du intagit tabletten.
  • Du orkar pressa dig längre än vanligt vilket i sin tur bygger en bättre kondition och bättre muskler på ett smidigare sätt.
  • Återhämtningen blir mer effektiv eftersom din ämnesomsättning blir bättre.
  • Bättre fokus under träningen och dagen i stort vilket hjälper även din mentala hälsa.

Då bör du använda koffeintillskott

  • Vid hoppträning om du vill få mer kraft i din träning eller vid basketspel.
  • Bättre uthållighet om du gillar löpträning.
  • Större muskelstyrka.
  • Aerobicsbaserad träning där du använder hela kroppen.

Att använda koffeintillskott

Du som tränar för mer lågintensiva syften tjänar enligt studier inte direkt på att använda kosttillskott. Vill du däremot satsa på något av ovan bör du se till att intaga din tablett innan din träning börjar. Försök att se till att du tar tabletten relativt tidigt på dagen och att du försöker att träna direkt efter. Ju senare du tar din tablett, desto större är risken att du ska drabbas av exempelvis sömnsvårigheter.

Säkra tillskott för bättre träningsresultat

Det är av högsta vikt att du väljer kosttillskott som verkligen har grund i studier som genomförts. Koffeintillskott är ett sådant och kan därför rekommenderas för alla om önskar bättre prestanda under sin träning.

Alla kan använda koffeintillskott så länge de är över arton år gamla och inte lider av allvarliga hjärtproblem. Vid sådana tillfällen bör du istället konsultera din doktor först. Du kommer att se avsevärt bättre resultat och därmed också få en kropp som mår bättre och där du känner dig starkare än någonsin förut. Det är en investering i din egen hälsa på kort och lång sikt som du helt enkelt inte vill missa.

Referenser

Grgic J, Grgic I, Pickering C, et alWake up and smell the coffee: caffeine supplementation and exercise performance—an umbrella review of 21 published meta-analysesBritish Journal of Sports Medicine 2020;54:681-688.