Kostråd vid Gallsten

Nyttiga kostråd för gallsten

Gallsten som de flesta av oss känner till, är små hårda ”stenar” av kolesterol och kalcium som kan blockera rören som har som uppgift att dränera vår gallblåsa.  När en sådan här blockering uppstår så bildas det inflammation i gallblåsan. Det är det här som folk upplever som en fruktansvärd smärta. Det kan även liknas vid kolik, feber och symtom även uttrycka sig genom gulsot (huden blir gul). Tips på vad du kan göra åt det

Lite snabb bakgrundsfakta om din gallblåsa, galla och matsmältning

Först och främst så skapas galla i levern och lagras i gallblåsan tills den ska användas för att hjälpa till i processen för matsmältningen. När vi äter, signalerar detta gallblåsan att galla behövs. Gallblåsan trycks åt och skjuter ut gallan i en kanal som är ansluten till tunntarmen, där den bryter ner allt det fett som vi fått i oss.

Symtom

Personer med gallsten kan uppleva matsmältningsbesvär eller orolig mage, och märks ofta av efter en tung måltid. Många människor upplever dock gallsten utan att ha några symtom alls. I själva verket kan gallsten existera i flera år utan att orsaka några problem. Det är endast när gallstenen blockerar rören som dränera gallblåsan, som problemet börjar att uppstå.

Att äta en särskild typ av livsmedel kommer inte göra att gallsten försvinner, men kan troligtvis lindra din smärta medan du är i väntan på en behandling (operation).

Kostråden

Mättat fett, olja eller annan stekt mat är det som med största sannolikhet kommer leda till smärta och känsla av illamående. Den här typen av fettrik mat kommer att aktivera gallblåsan att släppa ut galla (behövs för att smälta fettet) och på så sätt förvärra dina symtom.

Undvik därför koncentrerat fett som olja, smör, margarin, fett från kött eller avokado. Du behöver dock inte äta helt fettfritt. Ofta är det en fråga om testa kroppen och se vilken respons du får, och hur låga fetthalter din kropp klarar av.

En fettsnål diet inkluderar ett brett utbud av livsmedel som grönsaker, potatis och baljväxter såsom linser och bönor, alla sorter av bröd, pasta och ris med såser som är fria från oljor, grillad eller kokt fisk eller skinnfri kyckling, grillat köttinnehåll och mjölk med låg fetthalt eller sojadryck. Drick mycket vatten (8-10 glas per dag). Undvik alkohol tills efter du har haft din operation. Kaffe kan ha en positiv inverkan.

Försök att inte äta för mycket fett vid en måltid. Det kan vara bra att ha hålla sig till mindre, tätare måltider. En del folk upplever att särskild mat triggar igång symtom. Var därför uppmärksam på det du äter och hur din kropp reagerar. Känner du dig väldigt besvärad av dina symtom kan du alltid föra en dagbok där du antecknar det du äter och kan lättare identifiera den typen av mat som triggar igång dina symtom. Undvika dessa livsmedel under en två veckors prövotid och notera eventuella förbättringar av symtom.

I mångt och mycket kan man alltså säga att en medveten och balanserad diet kan hjälpa dig att lätta på dina symtom vid gallsten, men att en operation oftast är nödvändig för att hjälpa dig helt och hållet.