Fakta om fett

Din guide till Fett

 

En av det viktigaste energikällorna för kroppen är fett och i rätt mängder så kan man säga att det är avgörande för att vi ska vara friska och må bra. Dock finns det individer som skulle må bra av att äta mindre fett, helt klart. Vad man då bör tänka på här är att det finns olika sorters fett, och för den som är överviktigt och inte äter hälsosamt med fett handlar det om att byta till rätt sort.

 

Vad är då rätt sorts fett i detta sammanhang? Jo, det handlar om att äta mindre mättat fett och vända sig till omättat fett istället och inkludera det i kosten. Om man då äter felaktigt fett och alldeles för mycket, kan det leda till övervikt och hemska hjärt- och kärlsjukdomar. Den enkla tumregeln gäller – mjukt fett istället för hårt fett. För att få ett perspektivs över det och lättare komma ihåg så brukar man säga att ju hårdare fettet är i rumstemperatur, ju mer mättat fett innehåller det. Därför är det bra att byta ut smöret mot tex. margarin som är nyckelhålsmärkt eller använda margarin som är flytande eller olja när du står hemma i köket och lagar mat för att aktivt ta ett steg mot ett hälsosammare levande.

 

Kroppen & fett

 

Man kan säga att fett är en koncentrerad energi för vår kropp som kan lagras i fettvävnad som en typ av energireserv. Inte nog med det, fettväven har en till funktion i och med att den är värmeisolerande och skyddar kroppens inre organ.

 

Vi behöver även fett i våra kroppar för att producera hormoner och hormonliknande ämnen. Fett är ytterligare nödvändigt för att ta upp viktiga vitaminer (A,D,E,K).

 

Precis som med aminosyror så har fetter sina essentiella fettsyror som kroppen behöver. Dock är det så att kroppen inte på egen hand kan tillverka dessa fetter utan vi måste få i oss dem från kosten. Den här typen av fettsyror reglerar och påverkar många viktiga delar i kroppen, så som immunförsvar, blodtryck och blodets förmåga att levra sig.

 

Enkelomättat fett

 

Vi vill ha i oss omättat fett för att det är mer hälsosamt jämfört med mättat fett, och genom att äta omättat fett kan vi se till att reducera risken för att få i oss skadliga mängder av LDL-kolesterol i blodet. Och på så sätt förebygger vi uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Återigen, för att välja den här typen så bör vi alltså rikta in oss på det mjuka fettet istället för det hårda. Ett aktivt val kan vara att byta ut smöret eller margarinet till olja när du lagar mat.

 

Man hittar enkelomättat fett i olivolja, rapsolja, mandel, jordnötter, kyckling, avokado och tex. acaibär.

Mängden enkelomättat fett som vi behöver få i oss kan variera lite, beroende på om man är man eller kvinna. Men man kan säga att av alla energi vi får i oss under dagen så bör 10-15 procent komma från enkelomättat fett.

 

Fleromättat fett

 

Här dyker de kända fetterna upp, så som omega-3 och omega-6 som är de viktigaste. Det är i huvudsak namnet på 2 st familjer inom fleromättade fetter. Du kan få i dig fleromättat fett från fisk så som lax, sill, makrill. Eller när du lagar man och använder rapsolja, majsolja eller sojaolja.