Fakta om kolhydrater

Din guide till kolhydrater

 

Namnet kommer från en samling bestående av kostfibrer, socker och stärkelse. Och dessa går att hitta i bröd, baljväxter, frukt, bär potatis, pasta, ris och annat.

 

Tittar man på kroppen så är kolhydrater viktigt då det är den främsta energikälla och också det lättaste för kroppen att bryta ner och omvandla till energi. Det även viktigt för vår hjärnaktivitet och när vi rör på oss i form av fysisk aktivitet. Kolhydrater förbrukas konstant i vår kropp och det innebär att vi alltid behöver få i oss det via kosten, utan undantag. Dock så har kroppen förmågan att lagra kolhydrater i musklerna samt levern. Du har säkert hört att man kan ladda upp extra mycket inför en fysiskt ansträngde aktivitet (maraton eller liknande) och äta mer kolhydrater än vanligt så att man har tillräckligt med energi för att klara det man har tänkt att genomföra.

Två grupper

När man pratar allmänt om kolhydrater så brukar man dela in det i två grupper, snabba och långsamma. Anledningen är att det beror på hur snabbt kolhydraterna bryts ner i kroppen och sedan går ut i blodet. Här använder man enklast sig av GI, som står för glykemiskt index.

 

Idag går det att läsa olika åsikter om huruvida man ska inkludera kolhydrater eller inte i sin kost, där vissa påstår att det räcker att få i sig fett och protein, där man ofta hänvisar till något som lågkolhydratdiet eller Paleo dieten. Man ska dock komma ihåg att kolhydrater innehåller många stärkelserika ämnen, vilket du hittar i fullkornsbröd och potatis, där man även samlar på sig vitaminer, mineraler och nyttiga fibrer, där allt detta är riktigt bra för kroppen.

Glykogen

Vår hjärna behöver ungefär 100 gram kolhydrater dagligen för att fungera normalt. Först och främst används alltså kolhydrater av kroppen som en ren energikälla och det är ingen prioritet att lagra kolhydraterna till en början, utan istället fylla på glykogendepåerna i vår muskulatur så att det är laddade och klara för att användas. Vad glykogenet gör är att det användas när kroppen står inför högintensivt arbete där det krävs en direkt energikälla. Den normala mängd glykogen som lagras i kroppen är mellan 3-400 gram beroende på den muskelmassa man har.

 

Alla kolhydrater som går genom vår kropp byts ner till glukos. För att samma glukos ska kunna användas av kroppen som energi behöver insulin frisättas så att glukoset har fritt fram att ta sig till muskelcellen. Här har diabetikerna ett problem då de måste före kroppen med insulin på annat sätt. Men oavsett om du är diabetiker eller inte så är det alltid en bra regler att hålla sig till långsamma kolhydrater för att förhindra de där obehagliga blodsockersvängningarna. Är det då så att du har blodsocker du inte använder, eller som kroppen inte behöver använda sig av, kommer detta att lagras glykogen i lever och muskler. Kroppen kan vid senare tillfälle den här lagring som energi. Som du förstår så har alltså våra kroppar ett extremt bra system för att ta tillvara på energi.