Kostråd vid gikt

Nyttiga kostråd vid gikt

Gikt är en typ av artrit som orsakas av ett överskott av en restprodukt som kallas urinsyra i blodet. När det finns för mycket urinsyra, kan kristaller bildas i lederna, som orsakar svår smärta, ömhet, rodnad och inflammation.

Gikt drabbar oftast män. Dock kan det drabba kvinnor som precis har gått igenom klimakteriet. En gikt episod eller ”attack” kan komma plötsligt, speciellt på natten. Den här typen av attacker kan pågå under en dag, men i värre fall upp till 10 dagar.

Vissa mediciner kan användas som behandling för att lindra symtom och minska urinsyra. En annan form av behandling som har visat sig vara effektiv är att göra ändringar i ens kost och på så sätt förhindra ytterligare attacker.

Hur kan då kosten påverka gikt (både positivt som negativt)?

Studier har visat att särskild konsumerad typ av mat kan ge upphov till en gikt attack. Ämnen som kallas puriner finns i livsmedel som kommer från djur- och växtarter, och förvandlas till urinsyra i kroppen.Till exempel:

Biff och öl

Särskild mat och dryck såsom alkohol och rött kött kan sätta igång en giktattack om man har otur. Livsmedel med höga nivåer av puriner ökar alltså risken för en person att utveckla gikt. Genom att minska intaget av dessa livsmedel kan man förhindra att det händer.

Följande livsmedel bör undvikas:

-Alkohol, särskilt öl och sprit

-Rött kött och kött från olika organ, såsom levern eller njurarna, som innehåller höga mängder mättat fett

-Skaldjur som hummer, räkor, sardiner, ansjovis, tonfisk, öring, makrill och kolja

-Söta drycker och livsmedel med hög fruktos

-Bearbetade livsmedel och raffinerade kolhydrater

Kost mot gikt

Det huvudsakliga målet för människor som drabbas av gikt bör vara att utveckla livslånga hälsosamma matvanor.

En hälsosam kost för personer med gikt bör omfatta alla livsmedelsgrupper. Livsmedel i form av mejeriprodukter med låg fetthalt, grönsaker, fullkorn och nötter kan minska nivåerna av urinsyra och är också bra för ett friskt hjärta. Detta är viktigt eftersom studier har visat att gikt även ökar risken för att hjärtproblem utvecklas.

Följande mat rekommenderas:

Generellt rekommenderas basiska livsmedel vid gikt. Ät därför extra mycket grönsaker, speciellt exempel spenat, svamp, sparris och blomkål. Aven vissa frukter som innehåller låga ämnen fruktos fungerar bra, t ex. jordgubbar, körsbär och acaibär.

Vissa har svårt att få i sig den mängd som behövs för att nå en bra basisk nivå. Därför kan det vara bra att komplettera med högbasiska kosttillskott som Spirulina-tabletter.

-Vatten – minst åtta glas per dag

-Mejeriprodukter med låg-fetthalt – såsom yoghurt, keso

-Fullkorn

-Ägg

-Vissa typer av magert kött som kyckling – några hundra gram per dag

-Vegetabiliska oljor som oliv, raps, solros.

-Vitamin C – mellan 500-1000 milligram per dag

Kaffe

Intressant nog har studier visat att grönsaker som är rika på puriner, så såsom baljväxter, spenat, champinjoner och blomkål inte ökar risken att utveckla gikt. Havre ökar inte heller risken, vilket är goda nyheter för hjärtat.

Gikt påverkar generellt sätt stortån, där så lite som vikten på en filt kan skapa smärta som är outhärdlig. Om gikt lämnas obehandlad, kan problemet spridas till andra leder i kroppen, i både övre och nedre extremiteterna.
Som du säkert förstått vi det här laget så kan alltså kosten spela en stor roll när det kommer till gikt.