Fördelar med majs
Majs är generellt kultiverat i varm väder och i de flesta fall så mognar de i slutet av sommaren. Dess stjälkar kan växa upp till 1-6 meters längd, beroende på kultiveringen. Förr så producerades många olika sorters majs, men antalet majssorter har nu sjunkit till färre än hundra.
Hälsofördelar med majs
Näring och Vitaminer
Proteiner - Söt majs innehåller ca 3.20% protein men när den torkas kan detta höjas upp till 10%. Majoriteten av proteinet i majskornen är känt som zein. Fastän det innehåller essentiella aminosyror, så saknas två proteiner, tryptofan och lysin. Majs ger dock ger inte tillräckligt med protein för att uppfylla de dagliga kraven i vår kropp på egen hand, särskilt under uppväxt och utveckling. Dock utgör söt majs tillsammans med baljväxter det fullständiga proteinet.
Kolhydrater - Detta utgör 16,3% av dess vikt. De bildas av blandningen av stärkelse och sockerarter. Omogna kärnor innehåller mer socker, medan mogna har en större mängd stärkelse. Andra typer av kolhydrater absorberas ofta och smälts.
Fibrer - Detta är en utmärkt fiberkälla (2.650%), både olösliga och lösliga typer.
Fetter - Detta omfattar ca 2,0% av majsens vikt. Det är extremt rikt på mono samt fleromättade fettsyror, särskilt linolsyra. Olja extraherad från detta fett är användbart för att kontrollera överflödigt kolesterol.
Vitaminer - Gul söt-majs har en stor mängd provitamin A, medan vit majs innehåller nästan ingen. Vitamin B1 - Majs är en utmärkt källa till vitamin B1 och levererar mindre mängd C-vitamin.
Mineraler - Majs innehåller signifikanta nivåer av kalium, fosfor, magnesium och järn. När som helst när du deltar på evenemang eller fester, är fräsch och varm majs definitivt ett viktigt inslag i något sommartidstema. Det är också en oumbärlig del av en hälsosam meny. Vårt måltids-ranking system kvalificerade majs som en utmärkt källa till många näringsämnen, inklusive kostfiber, vitamin B1, vitamin B5, askorbinsyra, vitamin C, mangan och fosfor.
Kardiovaskulär hälsa
Majs är en rik källa till fibrer; det är bra för vårt hjärta. Folsyra, som du kanske vet, är det B-vitamin som krävs för att stoppa fosterskador. På samma sätt bidrar det också till att minska homocysteinnivåerna, en aminosyra som är en mellanprodukt av väsentlig metabolisk procedur som kallas metyleringscykel. Homocystein kan direkt skada blodkärlen, så ökat blod från dessa skadliga kärl är riskabelt för hjärtstillestånd, stroke eller hjärt-kärlsjukdom och finns närvarande inom 20-40% av patienterna som har hjärtsjukdom.
Varning
Innan du bestämmer dig för att konsumera mycket majs, läs igenom riskerna nedanför
Olika allergiska symptom
- Svullnad och flatulens
- Risk att få Pellagra
- Viktökning
- Matsmältningsbesvär
- Diarré och tarmirritation