Om gluten

Denna artikel är skriven utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer angående gluten och glutenkost

Gluten är ett protein som människor med celiaki inte tål. Celiaki kallas också ofta glutenintolerans. Vissa kallar också celiaki för en glutenallergi, men det är inte korrekt. Celiaki är en tarmsjukdom och bör inte förväxlas med veteallergi.

Det har blivit populärt att äta glutenfritt, även om du inte har celiaki, eftersom gluten uppfattas av vissa som ohälsosamt. Här kan du läsa om det är hälsosammare att äta glutenfri mat och om en glutenfri kost om du har celiaki.

Vad är gluten?

Gluten är ett vanligt namn på de flesta proteiner som finns i sädeslagen vete, råg, korn och havre. Gluten är avgörande för mjölkvalitet och bakningsegenskaper. Det hjälper till att ge elasticitet, styrka och en enhetlig deg som kan hålla luften under jäsningen.

Vad är celiaki?

Celiaki är en livslång, autoimmun sjukdom i tunntarmen som utlöses av glutenproteiner i vete, råg, korn och havre. Havre innehåller emellertid en annan typ av glutenprotein som de flesta med celiaki kan tåla bra (se mer nedan om glutenfri mat). Personer med celiaki (glutenintolerans) tål inte gluten och bör därför undvika att äta mat med gluten.

Det finns bara ett fåtal i Sverige som har celiaki och symtomen kan variera från mild till svår buksmärta, diarré, uppblåsthet, viktminskning och trötthet. Det är främst i mag-tarmkanalen som celiaki orsakar problem, men det kan också orsaka symtom någon annanstans, såsom anemi, osteoporos, muskel- och ledvärk och hudsjukdomen dermatitis herpetiformis (även kallad ”celiaki i huden”).

Det uppskattas att cirka 1% av befolkningen har celiaki. Celiaki är delvis en ärftlig sjukdom. Om en person har diagnostiserats med celiaki är det 10% risk att en förälder eller syskon också har sjukdomen.

Om man misstänker celiaki bör du alltid kontakta din läkare och undersökas innan sjukdomen kan diagnostiseras.

Vad gör gluten med kroppen?

Celiaki uppstår endast i fall där en specifik immunreaktion inträffar i tunntarmen i samband med att äta mat med gluten. När du har celiaki och äter gluten skadas tarmväggen så att näringsämnena från maten inte absorberas som de borde. Symtom på celiaki inkluderar buksmärta, diarré, uppblåsthet, viktminskning och trötthet.

Bör du undvika gluten även om du inte har celiaki?

Om du inte har diagnostiserats med celiaki är det i princip ingen anledning att undvika gluten, eftersom gluten i så fall inte hjälper till att skada tarmväggen eller orsaka långvariga problem i mag-tarmsystemet. Det finns alltså ingen anledning att undvika gluten, eftersom många livsmedel som innehåller gluten också innehåller många viktiga näringsämnen som är fördelaktiga för kroppen, som fullkorn. En av Livsmedelsverkets officiella kostråd är att äta fullkorn varje dag.

Är glutenfri kost hälsosammare?

Gluten anses vara farligt av vissa eftersom det kan utlösa celiaki eller celiakiliknande tillstånd. Men om du inte har diagnostiserats med celiaki kan du tåla gluten, och det finns därför ingen hälsofördel för att utesluta gluten från din diet.

Om du undviker gluten i din kost, kommer du också att utesluta många fullkornsprodukter. De officiella kostråden säger att fullkornssorter av bröd och spannmålsprodukter är viktiga i dagens måltider eftersom de innehåller mycket kostfiber, vitaminer och mineraler. Dessutom mättar fullkorn riktigt bra, vilket innebär att du äter mindre och det blir lättare att hålla vikten. Helkorn är också bra för matsmältningen och håller magen igång. När du äter fullkorn hjälper det bland annat att förhindra. hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och olika typer av cancer.

Vissa människor rapporterar i en studie att de är mindre uppblåsta och har mindre magsmärta efter att ha börjat en glutenfri diet. När du börjar på en glutenfri diet ändrar du ofta en större del av dietkompositionen, och en dansk studie antyder att det är förändringen av bl.a. fiberinnehållet och inte frånvaron av gluten vilket är orsaken till förbättringen av symtomen. Studien ger inte anledning för forskarna att rekommendera att äta en glutenfattig diet – såvida du inte har celiaki.

Om du väljer att äta glutenfri mat är det viktigt vad du ersätter de gluteninnehållande livsmedlen med. Om du ersätter fullkornsprodukter med stärkelsefulla alternativ kan det vara svårt att få tillräckligt med kostfiber. Dessutom kommer många av de glutenfria produkterna du kan köpa ofta från raffinerade, näringsrika korn.

Om du väljer att äta glutenfri mat kräver det en bred kunskap om mineral- och vitamininnehållet i många olika livsmedel. Personer med celiaki rekommenderas att prata med en läkare eller klinisk dietist om dietens sammansättning för att tillgodose kroppens behov, t.ex. för vitaminer och mineraler.

Glutenfri diet

Om du nyligen har diagnostiserats med celiaki kan det vara en stor omställning att börja med en glutenfri diet. För att tillgodose kroppens behov är det därför särskilt viktigt att du ser till att din diet varierar i sammansättning och att du också använder de naturliga glutenfria alternativen. Prata med din läkare eller klinisk dietist om din diets sammansättning och ditt behov av vitamin- och mineraltillskott. Det är viktigt att du får tillräckligt med fiber och därför bör du välja fibermat som frukt, grönsaker, baljväxter, potatis, brunt och rött ris samt glutenfritt havre. Dessutom är det bra att göra hembakat bröd med nötter, linfrö, chiafrön och liknande.

När du äter ute

Fråga alltid servitören om gluten i maten. Som regel är det brödet, såsen, dressingen och efterrätten som kan innehålla gluten. Om måltiden ordnas i förväg kan det vara en bra idé att kontakta restaurangen och påpeka vilka mat du inte tål.

FAQ – Vanliga frågor om gluten

Vad är gluten?

 Gluten är ett vanligt namn för de flesta proteiner som finns i sädeslagen vete, korn, råg och havre.

I vad finns gluten?

Gluten finns i spannmålen vete, korn, råg och havre samt mjöl och ingredienser gjorda härifrån. Därför finns gluten i produkter baserade på glutenhaltiga mjölsorter som bröd, kakor, pasta, pizza, frukostprodukter och öl. Glutenhaltiga mjölsorter eller ingredienser baserade på glutenhaltiga mjölsorter kan också hittas i många hel- och halvfabrikat, såsom kryddblandningar, såser, dressingar, senap, fylld choklad etc.

Vad är celiaki?

Celiaki är en kronisk, det vill säga livslång, immunsjukdom i tarmen, som utlöses av gluten i maten. Celiaki är delvis ärftlig. Det finns bara ett fåtal i Danmark som har celiaki och symtomen kan variera från mild till svår buksmärta, diarré, uppblåsthet, viktminskning och trötthet.

 Är celiaki och glutenallergi densamma?

Nej, celiaki och allergier är inte samma sak. Celiaki bör därför inte förväxlas med veteallergi. Celiaki är inte detsamma som en matallergi och kallas därför vilseledande en glutenallergi. Både celiaki och matallergier är sjukdomar i immunsystemet, men förekommer på olika sätt. Vid livsmedelsallergier (t.ex. veteallergier) ses ofta akuta symtom som astma, rinnsnuva, eksem och i värsta fall allergisk chock. Sjukdomsbilden vid celiaki är å andra sidan inte akut, utan mer präglat av kroniska problem som trötthet, buksmärta, diarré, uppblåst mage och dåligt välbefinnande. En person med celiaki kan inte använda symtom som riktlinje för att följa den glutenfria dieten eftersom det förekommer förändringar i tarmslemhinnan innan symptomen uppträder.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


4 × två =