Vi har blivit bättre på att dricka fettsnål mjölk, men vi äter för mycket feta ostar.
Mejeriprodukter innehåller både protein och många olika vitaminer och mineraler och är också en viktig källa till kalcium.
Men mejeriprodukter innehåller också mättat fett, vilket i överflöd kan öka risken för livsstilssjukdomar.
Det finns utrymme för de feta mejeriprodukterna i varierad kost, men bara nån gång ibland.
När du väljer de magra sorterna av mejeriprodukter i stället för de feta, får du goda näringsämnen för produkterna, men mindre mättat fett.
Gör så här
Välj mjölkprodukter som skummad, mini- eller vanlig mjölk med högst 0,7% fett per 100 gram. Välj ostar med högst 17% fett (30+).
Syrade mjölkprodukter som yoghurt utan tillsatt smak bör innehålla högst 1,5 gram fett per 100 gram.
Syrade mjölkprodukter som yoghurt med tillsatt smak bör innehålla högst 1,5 gram fett och 4 gram tillsatt socker per 100 gram.
Håll igen på fettrika mejeriprodukter som grädde och smör.
1 / 4-1 / 2 liter mjölkprodukt dagligen är lämplig i förhållande till svenska matvanor. När du äter hälsosamt finns det också plats för en till två skivor magert ost motsvarande ca. 25 gram.
Friska tips
Du gör lätt din mat hälsosammare genom att byta fettmjölkprodukter, t ex cream fraiche och yoghurt 10%, med magra sorter som färskost och skyr.
Kolla på nyckelhåls-märket när du köper. Då sparar du in på fett, socker och salt.
Mjölkprodukter är en utmärkt källa till Konjugerad linolsyra eller CLA ( “Conjugated Linoleic Acid” ) och hör till Omega-6-familjen av fettsyror. Den har enligt studier (Rawlings, 2006 mfl) fettförbrännande egenskaper och kan motverka celluliter.
Dock kan det vara svårt att få i sig tillräcklig mängd via kosten enbart och därför kan tillskott vara något att fundera på.
Den här är vår favorit och innehåller hela 1000 mg CLA per kapsel.
Lämna ett svar