Kalcium i kosten

Kalcium är en mineral i din kropp som också finns i många matvaror. Majoriteten av kalcium i din kropp finns i dina ben och tänder. Det finns också mycket kalcium i ditt blod, muskler och andra vävnader, men även i vätskan mellan dina celler.

Vägen till en bättre hälsa

Du behöver kalcium för att hålla ben och tänder friska och starka genom hela livet. Din kropp använder även kalcium för att:
● Se till att blodådror och muskler fungerar korrekt.
● Skapa hormoner och enzymer så att din kropp fungerar rätt.
● Hjälper dina nerver att skicka meddelanden genom din kropp.
● Hjälper att kontrollera viktiga näringsämnen, såsom magnesium, fosfor och kalium.

Din kropp kan inte skapa sitt egna kalcium, så det är viktigt att du får i dig kalcium så att din kropp kan fungera. Mängden kalcium som du behöver per dag varierar beroende på din ålder, kön och andra faktorer. Till exempel så förbättrar D vitamin hur din kropp tar upp kalcium. Alkohol försämrar upptagningen. Doktorn rekommenderar:

Barn 0-6 månader: 200 milligram (mg) per dag.
Barn 6-12 månader: 260 mg per dag.
Barn 1-3 år: 700 mg per dag.
Barn 4.8 år: 1.000 mg per dag.
Barn 9-18: 1,300 mg per dag.
Vuxna 19-50: 1,000 mg per dag.
Vuxna män 51-70 år: 1,000 mg per dag.
Vuxna kvinnor 51-70 år: 1,200 mg per dag.
Vuxna 71+: 1,200 mg per dag.

Det är bäst att sprida it kalciumintaget genom dagen. Ät kalcium-rika måltider istället för allt på en gång. Se till att få tillräckligt D-vitamin också, ås att din kropp kan absorbera allt kalcium.
Fettfria mjölkprodukter är bra kalciumkällor. Grönsaker som är rika på kalcium är bland annat: torkade bönor, grönkål, spenat och grönkål. Animaliska produkter inkluderar fisk med mjuka ben, såsom sardiner och lax. Till exempel, 60 gram av fettfri ost har 447 mg kalcium. En kopp skummad mjölk har 299 mg kalcium.  Vissa produkter är förstärkta med kalcium (apelsinjuice, bröd, pasta, müsli och mjölkersättningar).

Om du inte får i dig tillräckligt med kalcium från din kost så kan du prata med din läkare om kosttillskott. Beroende på din ålder, kön och generella hälsa, och andra faktorer, så kan din doktor rekommendera att du tar kosttillskott som innehåller kalcium. En läkare kan även förklara om ett sådant kosttillskott skulle ha någon inverkan på någon sorts medicin som du redan tar. Han eller hon behöver då veta om du tar någon sorts medicin eller andra kosttillskott. Kalciumtillskott kan ha en inverkan på hur andra mediciner fungerar. Till
exempel så kan det förändra blodtrycksmedicin och syntetisk sköldkörtelmedicin, bisfosfonater och antibiotika.

Andra kosttillskott, såsom järn, kan förändra hur din kropp absorberar, använder eller blir av med mediciner eller kosttillskott.
Det finns 2 typer kalciumtillskott; kalciumkarbonat och kalciumcitrat. Båda finns utan recept och finns i tablett, tuggtablett, vätske- eller pulverform. Andra typer av kalcium inkluderar kalciumglukonat och kalciumlaktat. Dessa innehåller mindre elementärt kalcium än kalciumkarbonat och kalciumcitrat.
Om du bör ta kosttillskott så hjälper din doktor dig att hitta rätt. Han eller hon kommer även att förklara hur mycket kalcium du bör äta varje dag och på vilket sätt.

Till exempel bör kalciumkarbonat tas tillsammans med måltider för att undvika eventuella obehagliga hälsoeffekter (även kallade biverkningar). Att ta det med måltider hjälper kroppen att bättre absorbera den. Kalciumcitrat kan tas på en tom mage.

Saker att tänka på

Om din kropp inte får tillräckligt med kalcium och D-vitamin för att stödja viktiga funktioner, så tar den kalcium från dina ben istället. Detta kallas för att förlora benmassa. Att förlora benmassa gör att insidan av dina ben blir svaga och porösa. Detta sätter dig i riskzonen för bensjukdomens osteoporos.

Vissa människor har högre risk för låga kalciumnivåer, inklusive:
● Postmenopausala kvinnor.
● Människor som är laktosintoleranta och därför undviker mjölkprodukter.
● Kvinnor som har ätstörningar (till exempel anorexia).
● Personer som inte äter djur, fisk eller mjölkprodukter (veganer).
● Människor som tar vissa läkemedel för osteoporos.
● Människor som har parathyroid sjukdomar, inflammatorisk tarmsjukdom, eller lever- eller njursjukdom.

Tyvärr, att få i sig mer kalcium än vad du behöver kan orsaka negativa effekter. Detta inkluderar njurstenar, frekvent urinering, magbesvär, illamående / kräkningar och trötthet.
Det är sällsynt att få för mycket kalcium från mat i sig. Det finns en mängd kalcium som de flesta människor kan ta varje dag utan att utveckla problem. Detta kallas den tolererbara övre intagsnivån. Läkare rekommenderar följande tolererbara övre intagsnivåer efter ålder:

Åldrar 0-6 månader: 1000 mg per dag
Åldrar 7-12 månader: 1500 mg per dag
Åldrar 1-8: 2,500 mg per dag
Ålder 9-18: 3000 mg per dag
Åldrar 19-50: 2.500 mg per dag
Åldrar 51 och äldre: 2000 mg per dag

Tala med din läkare om huruvida kosttillskott är rätt för dig. Frågor att fråga din läkare:

● Kan för mycket kalcium uppröra din mage?
● Kan sjukdom orsaka lågt kalcium?
● Kan du utveckla osteoporos vid en tidig ålder?

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


ett × 5 =