Kostråd för barn

 

När det kommer till matvanor så kan småbarn vara svåra att förstå. Vissa dagar äter de väldigt lite och andra dagar verkar dem inte göra annat än att äta. De kan vilja ha samma mat i en veckas tid, och sedan inte vilja ha den längre. Och hur mycket just ditt barn äter kan variera mycket från hur ett annat barn äter. Men oroa dig inte. Ditt småbarns konstiga matvanor är allt annat än ovanliga. Kräsna ätare är vanligt för småbarn. Om ditt barn visar något av de följande beteendena, så är han eller hon helt normal.

● Vägrar en sorts mat på grund av färg eller konsistens.
● Väljer ett par få matvaror och äter endast dessa.
● Vägrar testa något nytt.
● Tappa intresse i mat som de brukade älska.
● Bara äter mat som dem ger sig själva med gaffel eller sked.

De flesta småbarn är kräsna när det handlar om mat. Det är en del av deras liv som de kan kan kontrollera själv. Genom att vägra att äta så visar ditt barn en sorts självständighet. Det är ditt jobb som förälder att servera hälsosam mat och att lära ditt barn att äta nyttigt. Om du gör det och ditt barn har energi och växter, då har du inget att oroa dig för.

Vägen till förbättrad hälsa

Du kan inte tvinga ditt barn att äta. Men du kan uppmuntra nyttig mat och positiva måltider.

Hälsosamma matvanor

● Låt ditt barn välja mängden mat. En bra regel är att ge ditt barn en matsked per år av ditt barns ålder. Servera små portioner och ge dem chansen att be om mer.

● Ha tålamod. Erbjud ny mat flera gånger. Du kan behöver föreslå en ny maträtt 10-15 gånger innan ditt barn smakar det.

● Låt ditt barn hjälpa till. Låt honom eller henne välja varor i affären. Hitta ett sätt som dem kan hjälpa till att förbereda maten, eller duka bordet. Om de är en del av förberedelserna för måltiden så finns det en mycket större chans att dem äter.

● Gör det roligt. Skär maten i olika former. Lägg ut maten på ett kreativt sätt på
barnets tallrik. Låt ditt barn komma på speciella namn för favoriträtter.

● Erbjud flera olika val. Istället för att bara servera en sorts grönsak till ditt barn, låt dem välja mellan två olika. “Vill du äta broccoli eller blomkål till middag?”

● Blanda nytt med gammalt. Servera nya saker med gamla saker som ditt barn redan vet att de gillar. Det gör det mindre hotfullt.

● Låt dem dippa. Servera nyttiga dipper för att uppmuntra ditt barn att testa nya frukter och grönsaker. Det kan vara till exempel hummus, yoghurt eller salladsdressingar.

● Föregå med ett gott exempel. Om ditt barn ser dig äta flera bra och nyttiga
maträtter, så finns det en större chans att han eller hon vill testa dem.
En bra idé är att göra en lista med de maträtter som ditt barn gillar, så att du kan
säkerställa att de äter en balanserad kost.

Positiva måltider
● Ge ditt barn en förvarning. 10-15 minuter innan måltiden kan du förklara att det snart är dags att komma till bordet och äta. Barn kan vara både trötta och utmattade från olika aktiviteter så att dem inte alls känner för att äta. Att varna dem i förväg ger dem en chans att att vänja sig vid tanken på att äta.

● Skapa en rutin. Barn är ofta mer bekväma med rutiner och händelser som är
förutsägbara. Bestäm tider för måltider som ni försöker att hålla er till. Se till att alla sitter vid samma plats för alla måltider.

● Reservera måltider för att äta och spendera tid med familjen. Låt inte ditt barn
leka med leksaker under måltiden. Du bör inte heller tillåta att någon läser eller tittar
på TV under tiden som ni ska äta. Förklara för ditt barn hur bra det är att äta
tillsammans. Be honom eller henne att stanna kvar vid bordet tills dess att alla har ätit klart.

● Gör tiden trevlig för alla. Om barnet har associerar måltider med något positivt så ser dem fram emot att äta mer än om det vore en negativ händelse i dagen. Försök ditt bästa för att undvika argument och negativitet under måltiden.

● Hantera dina förväntningar. Förvänta dig inte att ditt barn beter sig på ett sätt som hon eller han inte klarar av. Till exempel, förvänta dig inte att ett barn som är 3 år gammalt kan äta med rätt bestick. Många barn tycker att skedar är lättare än gafflar.

Gällande snacks

Ditt barn bör äta 3 måltider och 2 mellanmål under en dag. Småbarn äter ofta inte tillräckligt mycket under ett mål mat för att det ska räcka dem hela dagen. Servera gärna små och nyttiga mellanmål emellan de stora måltiderna. Till exempel:

● Fettfria ostbitar

● Små Yoghurtar

● Äppelbitar eller jordgubbar

● Småbitar av kalkon

● Fullkornsris med jordnötssmör

Försök att inte ge ditt barn mellanmål nära eller precis innan frukost, lunch eller middagen. Om måltiden är inom en timmes tid, ge inte ditt barn någon mat. Det är helt okej om nästa måltid är flera timmar senare. Om ditt barn är hungrigt när han eller hon sätter sig vid bordet så är det en större chans att de  äter mer. Om ditt barn inte äter en måltid så kan du föreslå ett större mellanmål några timmar senare. Om barnet inte äter vad du föreslår, vänta tills nästa måltid innan du frågar igen. Ett barn äter ofta under den andra chansen. Med den inställningen kan du vara säker på att ditt barn inte är hungrig för längre eller får andra
problem som resultat av en dålig kost.

Saker att tänka på

Det finns mycket som du kan göra för att uppmuntra ditt barn att äta. Men det finns även saker du inte bör göra.

● Tvinga inte ditt barn att äta allt på sin tallrik. När han eller hon inte längre är hungrig så bör de bara tillåtna att sluta äta. Att få dem att fortsätta äta när dem inte är hungriga kan förstöra deras naturliga reaktioner som säger att de har fått nog. Det hjälper inte deras självkänsla och kan göra dem ännu mer kräsna än tidigare. Att låta dem själva välja när det är nog lär dem att lyssna på sin kropp och inte överäta.

● Se till att du varken ”förhandlar” eller mutar ditt barn. Hot, straff och belöningar är inte en bra ide heller. De skapar problem gentemot vem som bestämmer mellan dig och ditt barn. Undvik att förhandla. (Säg inte att om dem äter 3 mer tuggas så för dem efterrätt, till exempel.) Det lär dem att förhandla för att få andra saker. Det kan leda till mer problem längre fram. Och om du ger efterrätt som en belöning så får den ett högre värde för barnet. Det kan leda till en dålig attityd till sötsaker.
Även om du är orolig för att ditt barn vägrar äta, låt det inte visa. Om han eller hon söker uppmärksamhet så fyller din ogillande det behovet. De kan försöka få din uppmärksamhet
på ett liknande sätt nästa gång. Prata med din doktor om du är orolig över hur ditt barn växer eller om en kräsen smak kan vara anledningen till detta.

Frågor till din doktor

● Hur mycket för ditt barn äta varje dag?
● Bör du vara orolig om ditt barn vägrar äta flera dagar i rad?
● Bör du ge ditt barn kosttillskott såsom proteindrycker för att se till att han eller hon får
tillräckligt med näring?
● När slutar ditt barn vara så kräsen?

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


15 − femton =