Hantera ditt matbegär

Vi har alla längtat efter något speciellt att äta någon gång. Ett matbegär är en extrem längtan efter en specifik matvara eller någon sorts mat. Begäret är så starkt att det är nästan omöjligt att motstå. Vare sig det handlar om salt eller socker så är det normalt. Det är kroppens egna sätt att förklara för oss vad den behöver för att hålla igång. Vad vi väljer att äta kan vara
både bra och dåligt. Ta till exempelt begäret efter något sätt. Det kan bli mättat med en tårtbit eller en portion frukt. Frukter skulle vara det hälsosamma valet. Längtar du efter något salt? Välj en näve nötter istället för chips.

Vägen till en bättre hälsa

Om du alltid väljer det hälsosamma valet för att mätta ett begär, så har du chansen att ändra dig. För att göra detta så behöver du:

● Erkänna att dina val är onyttiga

● Hitta andra alternativ för att mätta matbegäret.

Tips för att hantera ditt matbegär:

● Börja långsamt.​ Hantera och förändra ett begär år gången. Om sötsaker är din
största utmaning, välj en specifik matvara som du byter ut till något annat. Tänk på din största svaghet. Är det godis, glass, tårta? Det är där som du bör starta din
förändring.

● Öva på att uppmärksamma dina matvanor.​ Tänk på vad du äter och när du gör
det. Om du planerar dina måltider i förväg så kan du minska impulsmätning. Du kan också fokusera på nyttiga alternativ. Skriv även ner en lista på de utbyten av mat som du gillar mest, så behöver du inte fundera på det varje gång. Du kan enkelt bara titta igenom din lista.

● Hitta utbyten.​ Om du gillar choklad, byt till en mindre portion mörk choklad, vilket är nyttigare.Om du tycker om potatismos, testa att mosa blomkål. Smaken är väldigt lik potatis, och det är hälsosamt.

● Lägg till mål efter resans gång.​ När du har startat försiktigt och har lyckats, lägg till ett nytt mål. Till exempel, om ditt första mål var att undvika middags-efterrätten, lägg till ett nytt mål att packa med dig en nyttig lunch.

● Ha realistiska förväntningar.​ Ingen är perfekt. Kom ihåg att alla misslyckas någon gång. Fortsätt försöka och håll dina mål framför dig för att motivera dig.

● Minska din stress. ​Många äter när dem är stressade. Hitta ett nytt sätt att hantera din stress. Till exempel, gå på en promenad, öva på andningsmetoder, lyssna på musik eller ring en kompis när du längtar efter en speciell mat.

● Drick mer vatten. ​Vatten tar plats och gör dig mättare. Ha alltid med dig en
vattenflaska under hela dagen om du kan, och drick från den så ofta som möjligt.

● Ät mer protein. ​Protein finns i matvaror såsom magert kött, nötter, ägg och ost. När du längtar efter något onyttigt, ät istället en fettfri mozzarella-ostpinnar, en näve nötter eller ett par skivor delikalkon.

● Vänd ryggen till dina lockelser. ​När inget annat fungerar, gå iväg från vad som
lockar dig. Gå ut ur köket, lämna mataffären eller flytta dig från buffébordet.

● Undvik att handla mat när du är hungrig​. Handla aldrig mat på en tom mage. Då kommer du att köpa hem helt fel saker. Det bästa är att äta innan du handlar, ta med dig en lista med mat som du behöver och att hålla dig till listan. När du äter på resturang med vänner eller familj, försök att äta någon sorts mellis innan du lämnar huset. Det gör att du är mindre hungrig när du ska beställa.

● Sov ordentligt. ​Att inte få tillräckligt med sömn minskar påverkar vår bedömning. Vi kan inte tänka klart. Det betyder att vi inte gör de bästa valen när det handlar om mat. Och när vi är övertrötta så tenderar vi att vilja ha snabbt socker eller salter för att ge oss energi (såsom godis och chips). Dessa matvaror ger dig bara korta energi-perioder som inte håller i längden. Protein ger dig energi som du håller dig längre på.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


tre × tre =