Samspelet mellan fetter,kolhydrater och proteiner

Fetter, kolhydrater och proteiner

 

Den här artikeln är till för att ge en bred och tillräcklig kunskap inom de näringsämnen som fyller viktiga funktioner i vår kropp, och anledningen till att det är bra att ha koll är just för att kroppen ofta hamnar i obalans om man tar bort något av dessa. Vare sig du hänger på gymmet eller inte så bör varje person tänka på vad den äter. All den mat eller energi som vi får i oss består ofta av kolhydrater, fett samt protein. En balanserad energiomsättning kräver att vi får i oss lika mycket energi som förbrukas på en dag. Om det istället är så att vi får i oss för mycket energi, oavsett fett, protein eller kolhydrater, så kommer kroppen att allra det här överskottet i fettvävnaden. Och sist, om vi får i oss för lite energi kommer kroppen att börja ta från de egna reserverna, och här pratar vi muskler och fettvävnad.

 

Ja som du säkert har förstått vid det här laget så jobbar de här olika delarna av energi i en symbios i vår kropp. Här följer en uppdelning om vad kolhydrater, fett och protein är, och hur man kan ta kontroll för att se till att kroppen får den rätta balansen av dem alla.

 

Kolhydrater:

 

Den här typen av energi som vi får så mycket nytta av består av olika organiska ämnen, så som kol, vatten, och i en del fall syre. Det som gör kolhydrater så energirikt är att det består av Cellulosa, stärkelse (speciellt stärkelsen). Från de gröna växterna och olika alger byggs glukos upp, som vi även känner igen av namnet druvsocker. Som ni säkert har hört tidigare så är det den kemiska reaktionen ”fotosyntes” som bidrar till detta. Sockerarter delas upp i två olika grupper – disackarider och mono. Monosackarider är de som smakar sött och är vattenlösliga. Det kan till exempel vara fruktsocker eller druvsocker. Disackarider däremot hittas i rörsocker, mjölksocker och maltsocker men har ungefär samma egenskaper. Livsmedel med kolhydrater vet vi alla att det finns gott om, allt från: Potatis, mjölk, bröd, bär och frukter, pasta, rotfrukter, honung, ja listan kan göras lång. Men vi har även kolhydrater i våra kroppar, och de används till att hjälpa tarmen att fungera till att bygga upp våra cellväggar men även för ett ge kroppen energi och står även för viktiga funktioner för ämnesomsättningen.

 

Både djur och människor kan bilda ett ämne som heter glykogen av just druvsockermolekyler. Och både vi och djuren lagrar alltså glykogen i både muskler och lever för att använda vid ansträngning vid senare tillfälle.

 

Kolhydrater och Viktminskning

 

När det gäller viktminskning är kolhydrater så hamnar kolhydrater ofta på listan som säger vad du ska utesluta helt och hållet. Men kolhydrater borde i själva verket utgöra huvuddelen av ditt kaloriinnehåll – 45 till 65 procent – enligt diverse kostråd. Men inte alla kolhydrater är ett bra val på en diet för viktminskning. Du kan ha mer framgång att gå ner i vikt om du håller dig till mer friska, obearbetade kolhydrater, såsom fullkorn, frukt och grönsaker, i stället för bearbetade kolhydrater, såsom vitbröd och pasta, godis och läsk.

 

 

Fetter:

 

Oavsett vad man läser om i tidningarna så behöver människan alltid ha i sig fett. Fetter fyller alltså livsnödvändiga funktioner i vår kropp. Fett behövs även som en slags energireserv och för att tillverka olika sorts hormoner och cellmembran, detta för att stödja våra inre organ, och för att värmeisolera mot olika sorters miljö. Det är också viktigt så att kroppen kan tillgodose sig själv med fettlösliga vitaminer. Vårt fett är utbyggt av glycerol och olika fettsyror. Några av de här fettsyrorna har du säkert hört talas om så som omega 3 och omega 6. och är viktiga att vi får i oss via kosten. Fett brukar vanligtvis delas i i mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Kroppen behöver alla sorter. Dock så är det vanligt att man får i sig för mycket mättat fett om man följer den västerländska kosthållningen.

 

När du tänker på hur mycket av de olika fettsorterna du får i dig så bör fördelningen se ut så här:

 

Fleromättat fett: 5 till 10 procent

Enkelomättat fett: 10 till 15 procent

Mättat fett: 10 procent (max)

 

Du hittar det mättade fettet främst i animaliska produkter så som smör, kött, ägg feta mejeriprodukter och även i en del vegetabiliska fetter samt kokosfett. Det fleromättade fettet tillsammans med enkelomättat finns i matolja, avokado, nötter och fet fisk så som lax. Kroppen kan lagra fett i obegränsade mängder egentligen. Och det är fettet som vi inte använder direkt som lagras som en slags energireserv i fettvävnad för framtida bruk.

 

Fett och Viktminskning

 

Liksom kolhydrater, är ofta fett utelämnat från kosten som ett medel för att hjälpa till med viktminskning. En del av motiveringen till begränsningen är att fett är en koncentrerad kaloriekälla. Fett är emellertid en viktig del av din kost, och i likhet med de andra två makronäringsämnena säger riktlinjerna: 20 procent till 35 procent eller 300 kalorier till 525 kalorier på 1 500 -kaloridiet, för generell god hälsa. Det är 33 till 58 gram fett per dag. Ditt val av fett ska komma från hälsosamma källor när du följer en viktminskning diet, såsom vegetabiliska oljor, avokado och nötter.

 

 

 

Proteiner:

 

Proteiner är uppbygga av aminosyror som i sin tur består av syre, väte, kväve och kol. De här syrorna är länkade i långa kedjor och bär på ett stort ansvar i våra kroppar. Protein kallas ibland för äggviteämnen och är bland de viktigare ämnen som hjälper till att skapa djur och växter. Protein är viktigt och används vid uppbyggnad av olika vävnader, muskler och blod som finns i kroppen. Men även för att transportera olika typer av ämnen i blodet. Proteiner ersätter och bygger upp celler. Det gäller för muskler, naglar och hår som till största delen består av protein. Precis som med blod så kan protein koagulera, och det är när man värmer proteiner så det stelnar. Precis som när man kokar ett ägg, då är det samma sak som sker. Men det är inte bara i ägg som vi hittar protein, det finns i potatis, bönor och kött samt fisk. Det gäller att man inte äter för lite protein då det kan leda till bla. benskörhet, och det gäller samtidigt att man inte äter för mycket. När du äter för mycket protein så blir ditt ett överskott, och kroppen blir ”översyrlig” vilket kan märkas i urinen. Detta för att aminosyrorna innehåller kväve som omvandlas till ammoniak, detta sker när kroppen delar de olika syrorna. Överflödigt med protein ser kroppen till att omvandla till kroppsfett.

 

Fetter och proteiner är båda uppbyggda av syror medmedan proteiner består av upp till 20 olika syror.

Egenskaperna av de olika ämnen vi tagit upp, så som proteiner, fetter och kolhydrater skiljer sig låte åt, men just fetter är svårlösliga i vatten medan kolhydrater löser sig lättare. Och som vi sa innan så har man överflöd av protein så omvandlas det till fett, och på så sätt ser kroppen till att hålla en balans.

 

Inte bara vi människor består av kolhydrater, proteiner och fetter, utan även djur och växter består av detsamma, tillsammans har vi alla de beståndsdelarna plus allt vatten. Och det är framförallt kolhydraterna som dyker upp i växtceller medan proteinet är vanligt förekommande i djurceller.

Precis som människokroppen så använder växter och djur fetter och kolhydrater till att lagra energi. En viktigt funktion som fett har är att det kan användas för att isolera mot kyla då det värmer en individ eller ett djur. För växter så används kolhydrater för att växa och gro.

 

Det är väldigt viktigt att vi får i oss alla 3 ämnen där vi äter vår mat. Proteiner och fett är extremt viktigt för huden och för att cellerna ska ha möjlighet att förnya sig. Det är även kolhydraterna som ser till att cellväggar byggs i kroppen och proteiner ser till att bygga upp våra celler.

 

Vi har även glykogenet som vi pratar om innan som vi känner igenom som kolhydrater och som lagras i muskler och lever. Det är fettet som sätter sig i tarmarna och underhuden och som blir extra synligt när vi blir överviktiga. Så om du överkonsumerar just fett så ökar plötsligt risken för åderförkalkning och blodproppar, mesans kolhydraterna och deras polysackarider är bra mot sjukdomar i tjocktarmen.

 

 

Protein och Viktminskning

 

Många populära viktminskningsdieter uppmuntrar dig att äta mer protein för att gå ner i vikt. Emellertid är de långsiktiga effekterna av att följa en låg-carb diet som inte studerats såpass bra, vilket gör det svårt att rekommendera. För god hälsa, rekommenderar kostrådningarna 10 procent till 35 procent av kalorierna att komma från protein. Kvaliteten räknas också när det gäller proteinmat och viktminskning. Få ditt protein från friska källor, såsom magert kött, fågel, fisk, ägg, bönor, soja och mejeriprodukter.