Majs ur näringssynpunkt.

Fördelar​ ​med​ ​majs

Majs​ ​är​ ​generellt​ ​kultiverat​ ​i​ ​varm​ ​väder​ ​och​ ​i​ ​de​ ​flesta​ ​fall​ ​så​ ​mognar​ ​de​ ​i​ ​slutet​ ​av  sommaren.​ ​Dess​ ​stjälkar​ ​kan​ ​växa​ ​upp​ ​till​ ​1-6​ ​meters​ ​längd,​ ​beroende​ ​på​ ​kultiveringen.​ ​Förr​ ​så  producerades​ ​många​ ​olika​ ​sorters​ ​majs,​ ​men​ ​antalet​ ​majssorter​ ​har​ ​nu​ ​sjunkit​ ​till​ ​färre​ ​än  hundra.

Hälsofördelar​ ​med​ ​majs

  Näring​ ​och​ ​Vitaminer

Proteiner ​-​ ​​Söt​ ​majs​ ​innehåller​ ​ca​ ​3.20%​ ​protein​ ​men​ ​när​ ​den​ ​torkas​ ​kan​ ​detta​ ​höjas​ ​upp​ ​till  10%.​ ​Majoriteten​ ​av​ ​proteinet​ ​i​ ​majskornen​ ​är​ ​känt​ ​som​ ​zein.​ ​Fastän​ ​det​ ​innehåller​ ​essentiella  aminosyror,​ ​så​ ​saknas​ ​två​ ​proteiner,​ ​tryptofan​ ​och​ ​lysin.  Majs ger dock​ ​ger​ ​inte​ ​tillräckligt​ ​med​ ​protein​ ​för​ ​att​ ​uppfylla​ ​de  dagliga​ ​kraven​ ​i​ ​vår​ ​kropp​ ​på​ ​egen​ ​hand,​ ​särskilt​ ​under​ ​uppväxt​ ​och​ ​utveckling.​ ​Dock ut​gör​ ​söt majs​ ​tillsammans​ ​med​ ​baljväxter​ ​det​ ​fullständiga​ ​proteinet.

Kolhydrater​ ​-​​ ​Detta​ ​utgör​ ​16,3%​ ​av​ ​dess​ ​vikt.​ ​De​ ​bildas​ ​av​ ​blandningen​ ​av​ ​stärkelse​ ​och  sockerarter.​ ​Omogna​ ​kärnor​ ​innehåller​ ​mer​ ​socker,​ ​medan​ ​mogna​ ​har​ ​en​ ​större​ ​mängd  stärkelse.​ ​Andra​ ​typer​ ​av​ ​kolhydrater​ ​absorberas​ ​ofta​ ​och​ ​smälts.

Fibrer​ ​-​​ ​Detta​ ​är​ ​en​ ​utmärkt​ ​fiberkälla​ ​(2.650%),​ ​både​ ​olösliga​ ​och​ ​lösliga​ ​typer.

Fetter ​-​ ​​Detta​ ​omfattar​ ​ca​ ​2,0%​ ​av​ ​majsens​ ​vikt.​ ​Det​ ​är​ ​extremt​ ​rikt​ ​på​ ​mono​ ​samt  fleromättade​ ​fettsyror,​ ​särskilt​ ​linolsyra.​ ​Olja​ ​extraherad​ ​från​ ​detta​ ​fett​ ​är​ ​användbart​ ​för​ ​att  kontrollera​ ​överflödigt​ ​kolesterol.

Vitaminer​ ​-​​ ​Gul​ ​söt-majs​ ​har​ ​en​ ​stor​ ​mängd​ ​provitamin​ ​A,​ ​medan​ ​vit​ ​majs​ ​innehåller​ ​nästan  ingen.    Vitamin​ ​B1​ ​-​​ ​Majs​ ​är​ ​en​ ​utmärkt​ ​källa​ ​till​ ​vitamin​ ​B1​ ​och​ ​levererar​ ​mindre​ ​mängd​ ​C-vitamin.

Mineraler​ ​-​​ ​Majs​ ​innehåller​ ​signifikanta​ ​nivåer​ ​av​ ​kalium,​ ​fosfor,​ ​magnesium​ ​och​ ​järn. När​ ​som​ ​helst​ ​när​ ​du​ ​deltar​ ​på​ ​evenemang​ ​eller​ ​fester,​ ​är​ ​fräsch​ ​och​ ​varm​ ​majs​ ​definitivt​ ​ett viktigt​ ​inslag​ ​i​ ​något​ ​sommartidstema.​ ​Det​ ​är​ ​också​ ​en​ ​oumbärlig​ ​del​ ​av​ ​en​ ​hälsosam​ ​meny.  Vårt​ ​måltids-ranking​ ​system​ ​kvalificerade​ ​majs​ ​som​ ​en​ ​utmärkt​ ​källa​ ​till​ ​många​ ​näringsämnen,  inklusive​ ​kostfiber,​ ​vitamin​ ​B1,​ ​vitamin​ ​B5,​ ​askorbinsyra,​ ​vitamin​ ​C,​ ​mangan​ ​och​ ​fosfor.

  Kardiovaskulär​ ​hälsa

Majs​ ​är​ ​en​ ​rik​ ​källa​ ​till​ ​fibrer;​ ​det​ ​är​ ​bra​ ​för​ ​vårt​ ​hjärta.​ ​Folsyra,​ ​som​ ​du​ ​kanske​ ​vet,​ ​är​ ​det  B-vitamin​ ​som​ ​krävs​ ​för​ ​att​ ​stoppa​ ​fosterskador.​ ​På​ ​samma​ ​sätt​ ​bidrar​ ​det​ ​också​ ​till​ ​att​ ​minska  homocysteinnivåerna,​ ​en​ ​aminosyra​ ​som​ ​är​ ​en​ ​mellanprodukt​ ​av​ ​väsentlig​ ​metabolisk​ ​procedur  som​ ​kallas​ ​metyleringscykel.    Homocystein​ ​kan​ ​direkt​ ​skada​ ​blodkärlen,​ ​så​ ​ökat​ ​blod​ ​från​ ​dessa​ ​skadliga​ ​kärl​ ​är​ ​riskabelt​ ​för  hjärtstillestånd,​ ​stroke​ ​eller​ ​hjärt-kärlsjukdom​ ​och​ ​finns​ ​närvarande​ ​inom​ ​20-40%​ ​av  patienterna​ ​som​ ​har​ ​hjärtsjukdom.

Varning

Innan​ ​du​ ​bestämmer​ ​dig​ ​för​ ​att​ ​konsumera​ ​mycket​ ​majs,​ ​läs​ ​igenom​ ​riskerna​ ​nedanför

Olika​ ​allergiska​ ​symptom

  • Svullnad​ ​och​ ​flatulens
  • Risk ​att​ ​få​ ​Pellagra
  • Viktökning
  • Matsmältningsbesvär
  •  Diarré​ ​och​ ​tarmirritation