Kostråd för din lunch


Lunch bör ge energi hela eftermiddagen. En hälsosam och god lunch ger energi och välbefinnande i vardagen, det gynnar hälsa och koncentration och gör det lättare att bibehålla vikt.

Vissa har en matlåda medan andra äter i matsalen. Oavsett var du äter måste lunchen mätta bra, för vi äter över en tredjedel av vår dagliga mat medan vi är i skolan eller på jobbet.

Få hjälp från lunchhanden


En lunch bör innehålla fem saker, som fem fingrar på ena sidan:

Grön – Nåt att gnaga på, sallad eller kallskuret
Bröd – helst rågbröd eller grovt bröd
Pålägg – kött, ost eller ägg
Fisk – åtminstone något fiskpålägg som tex makrill.
Frukt – Håller doktorn borta.


Äter du på lunchrestaurang?


Olika ställen har ett olika urval, men försök att sätta ihop din tallrik enligt Y-plattan. Tänk dig en Y när du häller maten på plattan:

1/5 kött, fågel, fisk, ägg, ost och sås
2/5 bröd, potatis, ris eller pasta
2/5 grönsaker – som två olika slags eller frukt.


På en lunchrestaurang finns det nästan alltid möjlighet att välja lite grovt bröd, såsom rågbröd, mager pålägg och någon form av grön, t.ex. sallad.

Ät alltid tillbehör till de varma rätterna antingen i form av potatis, ris, pasta eller bröd.


Ät alltid grönsaker till den varma maträtten, antingen i form av beredda grönsaker eller i form av råa grönsaker, såsom i salladsbaren – använd endast lite dressing.


Ät fisk det erbjuds.


Ät färsk frukt till efterrätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 16 =