Acaibär

5 Imponerande hälsofördelar med Acaibär

Acaibär är en brasiliansk “superfrukt”. De är ursprungligen från Amazonas där de är en basföda.

Men de har vunnit mycket popularitet runt om världen och prisas för att ha särskilda fördelar för hälsa och välmående.

Denna mörklila frukt innehåller mycket näring, och kan även bidra till hälsofördelar, inkluderat de 5 som beskrivs i den här artikeln.

 

Vad är acaibär?

Acaibär är 2,5 cm stora, runda frukter som växer på acai-palmer i Central- och Sydamerikas regnskogar. De har ett mörklila skinn och gult fruktkött runtom ett stort frö.

Eftersom de innehåller gropar som liknar aprikosens och olivers så är de tekniskt sett inte ett bär, utan snarare en en stenfrukt. Ändå kallas de vanligtvis för bär.

 

I Amazonas regnskog så förekommer de ofta i måltider.

 

För att göra dem ätbara så blöts de upp för att mjukgöra det yttre skinnet och sedan ned-mosade till en mörklila kräm.

 

De har en jordig smak som ofta beskrivs som en blandning mellan björnbär och osötad choklad.

 

Färska acaibär har en kort livstid i skafferiet och är inte tillgängliga på platser där de inte växer. Som en export så säljs de som frusen frukt-puré, torkat pulver eller pressad juice.

Acaibär används även ibland som smaksättare till olika livsmedel, till exempel gelébönor och glass, medan vissa andra produkter, såsom hudkrämer, också innehåller acai-olja.

SAMMANFATTNING:

Acaibär växer på acai-palmer i Amazonas. De är bearbetade till en kräm innan de äts.

  1. De är näringsrika

Acaibär har en unik näringsprofil för en frukt, på grund av att deras värden är ganska höga i fett och låga i socker.

100 gram av fruset fruktkött har nedanstående näringsinnehåll:

Kalorier: 70

Fett: 5 gram

Mättat fett: 1,5 gram

Kolhydrater: 4 gram

Socker: 2 gram

Fiber: 2 gram

Vitamin A: 15% av RDI

Kalcium: 2% av RDI

Enligt en undersökning i Venezuela så innehåller acai-bär även spår av andra mineraler, till exempel krom, zink, järn, koppar, mangan, magnesium, kalium och fosfor (2).

Men några av acai-bärens största hälsofördelar kommer från växtföreningar.

Den mest anmärkningsvärda bland dessa är antocyaniner, vilket ger acai-bär deras djuplila färg och fungerar som antioxidanter i kroppen.

Du kan även hitta antocyaniner i andra blåa, svarta eller lila frukter, såsom svarta bönor och blåbär.

SAMMANFATTNING:

Acaibär innehåller hälsosamma fetter och låga sockervärden, såsom spår av mineraler och växt föreningar, samt antocyaniner.

 

  1. De är fulla av antioxidanter

Antioxidanter är viktiga för att de neutraliserar de skadliga effekterna av fria radikaler genom kroppen.

Om fria radikaler inte är neutraliserade av antioxidanter så kan de skada celler och leda till ett antal sjukdomar, såsom diabetes, cancer och hjärtsjukdomar.

Acaibär har ett extremt högt innehåll av antioxidanter, och dominerar över andra antioxidantrika frukter såsom blåbär och tranbär.

Antioxidantinehållet i mat är vanligtvis uppmätt med en Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) poäng.

I acaibärens fall så har 100 gram fryst fruktkött en ORAC av 15,405, medan 100 gram av blåbär har 4,669.

Dessa antioxidanter kommer från ett antal växt föreningar i acai, samt antocyaniner.

Under 2008 gav undersökare 12 fastande volontärer acaikött, acaijuice, äppelsås eller en dricka utan antioxidanter vid fyra olika tider och testade sedan deras blod för antioxidanter.

Både acaiköttet och äppel såsen höjde de deltagandes antioxidant nivåer, vilket betyder att antioxidanterna i acai är väl absorberade i magen. Det visar även att fruktkött är en bättre källa av antioxidanter än juice.

SAMMANFATTNING:

Acain är otroligt rikt i antioxidanter, tre gånger men är vad som finns i blåbär.

 

  1. De kan förbättra kolesterolvärden

Animaliska undersökningar har visat att acai kan bidra till förbättrade kolesterolvärden genom att minska det totala och LDL kolesterolet.

Det är också möjligt att det kan ha liknande resultat hos människor.

En undersökning under 2011 använde 10 överviktiga vuxna och gav de acai-smoothies två gånger per day i en månad. Översiktligt så hade de ett lägre totalt samt “dåligt” kolesterol vid undersökningens slut.

Dock så fanns det några nackdelar med denna studie. Den var liten, hade ingen kontrollgrupp och var betald av en stor acai-handlare.

Samtidigt som mer forskning behövs så är det möjligt att antocyaninerna i acai kan vara ansvariga för dess positiva impakt på kolesterolvärden, eftersom studierna har kopplat denna växt förening  till förbättrade HDL och LDL-kolesterol.

Utöver det så innehåller acai växtsteroler, vilket förhindrar att kolesterol absorberas av din kropp.

SAMMANFATTNING:

Många animaliska undersökningar och minst en mänsklig undersökning har visat att acai kan hjälpa att minska blodets kolesterol värden.

  1. De kan ha en anti-cancer effekt

Samtidigt som det inte finns någon mat som är en magisk sköld mot cancer, så finns vissa livsmedel som är kända för att kunna stoppa cancerceller från att formas och spridas.

Både test-tuber och animaliska undersökningar visar att denna effekt finns i acai.

Hos möss så har fruktköttet reducerat förekomsten av kolon och blåscancer.

Men, en annan studie visar att det inte hade någon effekt mot magcancer, hos möss.

Forskare har kommit fram till att acai kan ha en roll i att bekämpa cancer, men fler studier krävs, samt undersökning på människor.

SAMMANFATTNING:

I animaliska och tub-studier så har acai visat ha en potentiell effekt mot cancer. Mer studier behövs för att fastställa en teori.

ANNONS

  1. De kan boosta hjärnans funktion

Väteföreningarna i acai kan också skydda din hjärna från att ta skada när du åldras.

Många studier har visat denna skyddande effekt på labbråttor.

Antioxidanterna i acai motverkar den skadande effekter av inflammation och oxidation i hjärnceller, vilket kan påverka minnet och lärandet negativt.

I en studie kunde acai till och med förbättra minnet i åldrande råttor.

Ett av sätten som hjärnan håller sig hälsosam är att rensa bort celler som är giftiga eller döda, vilket är kallat autofagi. Det ger vika för nya nerver att skapas, och förbättrar kommunikationen mellan celler.

Medan du åldras så fungerar den här processen sämre och sämre. Men, i labbtester, så kan acai-extrakt stimulera denna “storstädnings” respons i hjärnceller.

SAMMANFATTNING:

Acan kan motarbeta de skadliga effekterna av inflammation och oxidation i hjärnan och hjälpa till att rensa.

Möjliga nackdelar med acaibär

Eftersom acai är en nyttig, antioxidantrik frukt så finns det inte så många nackdelar.

Men, ett varningens ord är att inte överestimera dess association med hälsa.

Medan den inledande forskningen är lovande så har studier om dessa effekter på människors hälsa varit små och knappa.

Därför är det viktigt att ta löftena om hälsa med en nypa salt

Tänk också på att om du köper för-processat fruktkött, läs ingredienserna så att det inte finns några extra ingredienser.

Några av puréerna har mycket tillsatt socker.

SAMMANFATTNING:

För den mesta delen så är acai en nyttig frukt med få nackdelar. Se upp för tillsatt socker.

Hur du ska äta acai

Eftersom färska acaibär har en kort hållbarhet, så är de ofta importerade och tillgängliga i tre former – puré, pulver eller juice.

Juicen är fylld med antioxidanter, men har det största innehållet socker och väldigt lite fibrer. Dock, om det är filtrerat så kan de innehålla färre antioxidanter.

Pulvret ger det mest koncentrerade näringsinnehållet, det ger dig fibrer och fetter, samt växtnäringar.

Med det sagt så är nog puré det bästa sättet att äta acaibär.

För att göra en skål med acai, blanda osötad acaipuré med vatten eller mjölk och blanda till en smoothie-liknande bas för topping.

Som topping kan du använda fruktbitar, rostade kokosnöts flarn, nötsmör, kakaobitar eller chiafrön.

Du kan också göra en skål med acai-pulver. Blanda ner det i ditt favorit smoothie-recept, och lägg sedan till med dina favorit-toppingar.

SAMMANFATTNING:

Det finns flera sätt att äta acai, samt som en frusen puré, pulver eller juice.

Poängen

Tack vare dess höga antioxidant-innehåll så har acaibär många potentiella hälsofördelar.

De är laddade med starka växtnäringar som agerar som antioxidanter och kan ge din hjärna, hjärta och generell hälsa en boost.

De ger dig även nyttiga fetter och fibrer, vilket gör de till ett generellt hälsosamt livsmedel.

Njut av acai som en smoothie eller i skål, men håll ett öga öppet för tillsatt socker som ofta kan hittas i juicer och frysta puréer.